Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Стартира кампанията за осиновяване на безстопанствени кучета в Каварна

Община Каварна стартира кампания за осиновяване, срещу заплащане на годишна база, на безстопанствените кучета с цел осигуряване на дом и грижа до края на естествения им живот и редуциране броя на свободно скитащите кучета, съобщават от местната администрация.

Съгласно изискванията на Закона за защита на животните, Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за притежаване, регистриране и отглеждане на кучета на територията на община Каварна осиновителят се задължава:

  • При отглеждане на кучето в жилищна сграда – етажна собственост на същото да му бъде осигурена площ не по-малка от: за малки породи до 10 кг – 6 кв. м; за средни породи до 25 кг – минимум 8 кв. м; за големи породи над 25 кг – минимум 10 кв. м. Площта се изчислява като обща с хората, живеещи в жилището.
  • Да осигури на куче, което се отглежда на открито, подслон или къщичка, които го защитават от неблагоприятни атмосферни условия.
  • Да осигури на куче, което се отглежда вързано, 5 метра тел /въже/ за свободно движение, както и при възможност ежедневна разходка.
  • Да осигурява на кучето достатъчно количество храна и вода.
  • Да осигурява необходимото ветеринарномедицинско обслужване.

На кандидат-осиновители, които не могат да докажат осигуряването на гореизброените условия няма да им бъде предоставено за отглеждане безстопанствено куче. Желаещите да осигурят дом и грижа за безстопанствено животно следва да подадат в деловодството на Община Каварна коректно попълнено Искане по образец.

c