Култура Общество

Секновение – днес денят и нощта са равни

В народни календар, днес е Секновение. Поради обявения от Църквата строг пост, заради отсечената на този ден глава на библейския пророк Свети Йоан Кръстител, денят се нарича още Обсечение. Според фолклорната традиция, на Секновение “денят и нощта се стигат” – изравняват се. Едно от поверията гласи, че от днес змиите и гущерите се прибират в зимните си леговища.

Скриват се и демоните на природата – самодивите. Смята се за “лош ден” (“тежък празник”), по време на който не трябва да се работи и да не се отпочва нищо ново. На много места ритуалната традиция е свързана с палене на огньове през нощта – за предпазване от злите сили. Стопаните събират диви плодове (дренки, киселици и др.) за зимнина. Днес се почита и като деня в който е отсечена главата на един от най-ярките библейски пророци – Свети Йоан (Предтеча). Обредността забранява да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят – дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.

Въпреки високите температури навън, Секновение се счита и за своеобразен край на лятото – вододел между летните горещини и предстоящата зима. Поради това, че е определен като преходен, във фолклорния календар е обявен за изключително опасен.

Обредността на Секновение е представена от ред забрани. Православната църква свързва празника с отсичането на главата на свети Йоан Кръстител и носи още названията: “Обсечение”, “Св. Йоан с отсечена глава”, “Църн св. Йоан”. В житието на светеца е упоменато, че свети Йоан Кръстител е обезглавен по желание на царица Иродиада, която встъпвайки в брак с брата на мъжа си, е порицана от Йоан Предтеча. Учениците погребват тялото му, а главата остава като реликва. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *