Бизнес Общество Туризъм

От тази нощ Дания изважда България от списъка на страните с карантина

След редовната ежеседмична актуализация и преоценка на ситуацията с развитието на COVID-19 в чужбина, Датското министерство на външните работи обнови цветовия индекс за пътуване от и до България от „оранжев“ на „жълт“. Така страната ни е вече извън списъка на карантинираните държави, за чиито граждани до момента се изискваше представяне на основателна причина за влизане в Дания. Отпада и основанието за поставяне под 14-дневна карантина на пристигащите от България.

Препоръката за датчаните, пътуващи към България, се променя от „въздържане от неналожителни пътувания“ на проявяване на „повишено внимание“ по време на пътуване.

За пристигащите от България в Дания облекченият режим става актуален считано от 00.00 ч. на 29 август 2020 г. /събота/. Като достатъчно основание за допускане в Дания ще се счита представянето на валиден документ за пътуване (българска лична карта или паспорт), съгласно информацията на страницата на Датската полиция, отнасяща се за т.нар. „отворени страни“ https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/travelling-in-or-out-of-denmark/persons-resident-in-open-countries .

Същевременно Датската полиция запазва правото си, при проява на симптоми на заболяване, в т.ч. кашлица и температура, да откаже достъп на влизащите чужденци, независимо от класификацията на страната, от която идват, и изпълнението на поставените изисквания за влизане.

От Министерство на външните работи на България напомнят, че при нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *