Култура Шабла

Елка Няголова: Конкурсът „Георги Давидов“ е част от съвременната културна политика на Шабла

„Конкурсът на името на рано отишлия си поет ГЕОРГИ ДАВИДОВ е една запазена марка на най-северния ни черноморски град Шабла. Свидетели сме през годините на това, как шабленци с душа и сърце, и със стил (в детайла) поддържат този конкурс, който е вече част от съвременната културна политика на града“, написа във фейсбук председателката на журито на конкурса, поетесата Елка Няголова.

„Стопаните на града се сменяха, но всеки нов кмет съхраняваше конкурса като приоритетна ценност в културната програма на Общината. Настоящият кмет на Шабла Мариян Жечев участва в организирането на две издания на конкурса „Георги Давидов”, но бихме искали още много години напред да бъде домакин на тази прекрасна идея, която би могла да се разшири и в международен мащаб, като по този начин привлече вниманието на чуждестранни гости към Северния фар и града край него…

Шабленци превърнаха събитието в един прекрасен градски празник, с участието и на други изкуства. Този синтез на музите, привлича жадна за поезия публика и е винаги пред голяма аудитория, независимо от това, къде се провежда събитието – дали в Зеления център, или на парковата сцена, или в читалището, като преди това младите поети винаги оставят цвете под барелефа на Георги Давидов на читалищната стена…“, написа още Няголова.

София Милева от Хасково спечели тази година Националния конкурс за млади поети „Георги Давидов”, който за шести път се проведе в Шабла. 98 бяха участниците от цялата страна, които представиха творби с морска тематика. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *