Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Доц. Кунчев: Щом има ваксина срещу COVID-19, тя ще е безплатна

Когато се появи ваксина срещу COVID-19, тя най-вероятно ще е безплатна.

Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата могат да бъдат остров на благоденствието. Случаи там ще има.

Това заяви доц. Ангел Кунчев по НОВА.

„Почти имаме решение. Ясно е, че ще е безплатна. Ролята на държавата е да пази населението. Мен повече ме притеснява кога ще дойде, колко ще е ефективна и колко хора ще искат да си я направят”, заяви доц. Кунчев.

доц. Ангел Кунчев / кадър НОВА

През последните няколко седмици, тежестта на COVID-19 е станала по-голяма. Според държавния здравен инспектор, това е притеснително. Доц. Кунчев коментира, че проблемът напоследък се неглижира в обществото. Той съобщи, че България вече може би е страната с най-висока смъртност в ЕС. „Последните дни имаше доста висок брой на починалите”.

Относно дата, когато бяха отчетени 18 починали за денонощие, той поясни, че в случая са били събрани данните от 2-3 дни. „Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е нарушение”, подчерта държавният здравен инспектор.

Данните за високата смъртност се анализират. Една от възможните причини, за да се случва това, е, че заразата засегна много възрастни хора в старчески домове.

Въпреки това, има тенденция за намаляване на случаите на заразени и доц. Кунчев изрази надежда тя да продължи.

Във връзка с началото на учебната година, той коментира, че там ще се случва това, което се случва в обществото. „Ако са високи данните в обществото, вирусът ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата могат да бъдат остров на благоденствието. Случаи там ще има”, предупреди доц. Кунчев.

c