Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

34 години от саможертвата на военните летци кап. Савов и ст. л-т Тенчев край Ген. Тошево

На колене и със сведени глави, генералтошевци се поклониха пред героизма на двамата военни летци, жертвали се за спасяването на населението на град Генерал Тошево - на 27 август 1996 година. Пред паметника „Крилото“, в края на Генерал Тошево, граждани и представители на местната власт, поднесоха венци и припомниха част от съдбовните събития, довели до постъпката на кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев.

На 27. август 1986г., по време на учебен полет, над града летят пилотите капитан Венко Ангелов Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев Тенчев. Самолетът им, учебно-боен МиГ-21УМ, аварира през деня в прости метеорологични условия, при изпълнение на атака по въздушна цел на малка височина. Пилотите са имали 7-8 секунди да решат какво да правят. Те са можели да спасят себе си, като катапултират, но самолетът е щял да падне върху крайните улици и обувния цех, в който по това време са работели 400 души. Затова те решават да изведат самолета извън града, с ясното съзнание, че по този начин ще загинат. Ст. Лейтенант Йордан Тенчев е бил едва на 26 години, а кап. Венко Савов – на 34. Синът на Йордан Тенчев е бил съвсем малък.

Венко Савов е роден на 6. август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия “Юрий Гагарин” в Москва и е бил трети дубльор на космонавта Александър Александров. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик. Йордан Тенчев е роден на 11 януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик.

По инициатива на Общината и със съдействието на поделение 28770 в Балчик, през 1996 година, в близост до лобното им място е изграден монумент в памет на двамата герои. Всяка година пред него се полагат венци и цветя. Посмъртно, летците са удостоени със званието “Почетен гражданин” през 2000 г.. С решение на местната управа, две от улиците на град Ген. Тошево носят имената на кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев.

c