Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Голям пожар бушува край село Българево

Голям пожар бушува днес следобед в землището на каварненското село Българево, научи Про Нюз Добрич. Пламъците са лумнали около 13 часа, съобщи кметът на селото Георги Георгиев. Когато той  получил сигнал и пристигнал на местопроизшествието вече имало един противопожарен автомобил.

Запалила се е суха растителност след ветрогенерарторния парк на „Мицубиши”, по посока към местността Болата. Огънят прескочил асфалтовия път Българево-Нос Калиакра и тръгнал към газстанция „Зеленка”. Там около 16 часа пожарът е потушен.

Според Георгиев в гасенето на пламъците са участвали огнеборци както от Каварна, така и от Шабла. Включили са се и работници на Горското стопанство и на ветрогенераторния парк на „Мицубиши”. Земеделци не са успели да се участват, защото в момента жънат слънчоглед.

По думите на Георгиев фронтът на пожара е бил голям около 600-700 метра. Кметът обясни, че вятърът е много силен и в комбинация с горещото време огънят се е разпространил много бързо.

Няма изгорели дървета, само тревна растителност. Резерват Калиакра не е засегнат, увери Георги Георгиев. Няма пострадали хора и нанесени материални щети.

Снимката е илюстративна 

c