Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В Българево през август: Пълни с туристи квартири и къщи за гости

Туристическият сезон в каварненското село Българево през август определено върви добре, коментират местните хора. „Къщите за гости и квартирите, които се отдават под наем, са пълни. Заети са и местата в двете хотелчета в селището. Основно летовниците са българи – те са около 80% от посетителите. Има и румънски туристи, които са настанени в една-две къщи за гости“, сподели пред Про Нюз Добрич кметът на Българево Георги Янев.

Повечето от летовниците традиционно идват да почиват на това място. Има такива, които ежегодно посещават района през последните десетина години. Но има и нови хора - те са около 20 на сто. Жителите на село Българево са около 1000 души, а в момента там са отседнали около 500 туристи.  Има и хора, които са закупили къщи в района и прекарват лятната си ваканция край морето. Идват и доста туристи, които харесват дестинацията – основно от София, Пловдив, Стара Загора и малко румънци.

Местните си обясняват притока на почиващи с ограничението на движението към Турция и Гърция. Така голяма част от туристите са се ориентирали към Северното Черноморие. Не са малко и тези, които за първи път прекарват ваканцията си на север – Българево, Камен бряг, Шабла.

Янев очаква туристите да използват хубавите дни в края на август и началото на септември и да се задържат на морето до първите септемврийски празници.

Цените това лято не са вдигани, задържат един стандарт. В къщите за гости цената е от 15 до 25  лева на човек. Други дават цялата къща за 8 човека на определена цена. В хотелите една двойна стая е 60 лева със закуската.

c