Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Реколтата от пъпеши в Българево тази година е по-слаба отпреди

Реколтата от пъпеши в района на село Българево тази година не пропадна заради засушаването, но е по-слаба отпреди. „Оказа се, че сушата не е такъв проблем за пъпеша, както за динята“, коментира пред Про Нюз Добрич кметът на каварненското село Георги Янев.

Районът е известен с отличните качества на пъпешите, които се отглеждат там. Сладкият плод е поминък за много местни хора - над 500 декара са засети с пъпеши в землищата на селата Българево и Свети Никола. А по пазарите в цяла Добруджа най-търсени са пъпешите именно от тези бостани. От 2008 година в Българево ежегодно се провежда и Празник на пъпеша, но тази година заради пандемията от коронавирус събитието бе отменено.

„Задържаха се цените – от 0.80 лв.  до 1 лев за хубави, големи българевски пъпеши. Иначе могат да се намерят по 2-3 за лев. Спасява ни това, че тук идват големи търговци с камионите и директно изкупуват продукцията за София и вътрешността на страната. Тогава цената става направо смешна – 40-50 стотинки за килограм за едрите и 20-30 стотинки за по-дребните. Пъпеша често е 2-4 килограма, а по-малките са по килограм“, допълни кметът.

От сушата повече е пострадала реколтата от дини. Преди в Българево имало дини по 7-8 кг., а сега стигат до 3-4 кг. Пшеницата и слънчогледът тази година също са малко – българевци прибрали по 250-280 кг/дка при традиционни 700-800 кг/дка пшеница, а добивите от слънчоглед са едва 80-100 кг./дка.

c