Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Полагат първия пласт асфалт на едното платно на бул. „Добричка епопея”

Строително–ремонтни работи по едното платно на бул. „Добричка епопея” в Добрич – от бул. „Трети март“ до бул. „Добруджа“, се извършват в момента. Това съобщиха за Про Нюз Добрич от Общината в отговор на отправено запитване. Полага се първият пласт асфалт /биндер/. Фирмата- изпълнител ремонтира пешеходния подлез, който води към ЖП гара Юг. В по-голямата си част по това платно тротоарите са изградени. Извършва се полагане на кабели за захранване на уличното осветление и по двете платна. След тези дейности ще започне интервенцията на другото платно.

Срокът за приключване на ремонта на бул. „Добричка епопея“ е  до края на 2020 година.    

Припомняме, че дейностите са част от проект „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., финансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Общата стойност на проекта е  8 183 546.72 лв.

Освен пълна рехабилитация на бул. „Добричка епопея” ще бъде извършено облагородяване на 30 от най-натоварените спирки на обществения транспорт, ремонт на светофарни уредби, закупуване на 4 електробуса. Новият подвижен състав ще обслужва линиите 124, 201 и 233.

Една от основните дейности е внедряване на Изграждане на интелигентна система за управление на трафика (ИТС) и на Система за управления на обществения транспорт ( СУОТ) за подобряване на пропускливостта на кръстовищата, осигуряване на предимство на превозните средства на градския транспорт, намаляване времето за пътуване и информиране на пътниците в реално време.

Част от очакваните резултати след въвеждане на системите са до 40 процента по-малко отделяне на вредни емисии, до 40 секунди по-бързо преминаване на кръстовищата, 21 на сто спирките на градския транспорт ще бъдат оборудвани с електронни информационни табла.

c