Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Балчишкият форум "Българско наследство" за шести път проследява родната история, традиции, бит и култура

Около 400 са участниците в шестото издание на Международния културен форум „Българско наследство“, който започна вчера в Балчик, съобщи за Про Нюз Добрич Маруся Костова – организатор на престижното събитие. То се подкрепя и спонсорира основно от община Балчик и д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет“.

В първия ден на форума в културното пространство на Мелницата бе открита Национална фото и филателна изложба, посветена на Добруджа. Експозицията се представя за втора година със съдействието на Областната пощенска станция. Посетителите могат видят няколко колекции с фотоси, марки и документи. Историческият музей представя пощенски картички с изображения на древния град Балчик, събирани през последните 50 години. Председателят на филателното дружество в Добрич Димитър Чернев показва картички с марки под наслов „Пътеводител по Добруджанското Черноморие“. Николай Пенев представя филателната си колекция за създаването на Българските пощи, която е отличена през 2006 година в САЩ. Христо Христов от Силистра също гостува в Балчик със сбирка от ценни марки.

Вчера се проведе едната от двете предвидени исторически конференции – тази, посветена на 80-годишнината от Крайовската спогодба. Основните доклади бяха изнесени от проф. Николай Червенков от Кишинев, проф. Калчо Калчев от Великотърновския университет, доц. д-р Румяна Лебедова от силистренския филиал на Русенския университет, проф. Кристина Върбнова от БАН, която е балчиклийка.

В рамките на форума докторът по психология Надие Карагьозова представи краеведското си изследване за кубратското село Бисерци. То има 600-годишна история и е пример за мултикултурна среда на християни и мюсюлмани, които от столетия живеят в сговор и разбирателство, съхранявайки идентичността си.

Днес ще се състои втората историческа конференция, посветена на 200 години от рождението на революционера Георги Стойков Раковски. Основният доклад ще бъде изнесен от зам.-началника на Военната академия полк. Емил Енев. Също днес ще бъде представен поредният брой на списание „Форум“, който съдържа докладите и миналогодишното издание на събитието.

c