Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Производителката Моника Петрова за ползите от лавандуловите продукти

Семейството производители на лавандула Моника и Иван Петрови и този четвъртък ще предложат своите лавандулови подаръци на фермерския пазар в Добрич. Миналата седмица те за първи път изложиха продукцията си в „Стария Добрич“, а щандът им бе сред най-посещаваните.

Семейството отглежда 42 декара, засадени с етерично-маслената култура, сорт Севтополис. В бизнеса са от 9 години, сами се грижат за насажденията си, а нивите им са в землищата на генералтошевския квартал „Пастир“ и балчишкото село Преспа.

На ценителите на ароматното растение и на полезните му свойства Моника и Иван предлагат лавандулово масло на цена 10 лева за 50 мл., лавандулова вода – 5 лева за 100 мл., и ароматни торбички за дома по 2 лева.

„Имаше интерес, защото на фермерския пазар в Добрич за първи път се предлагат тези продукти. Те имат много приложения. В домашни условия можете да се погрижите за кожата и косата си с помощта на маслото от лавандула. То помага много при косопад и стимулира растежа на косата, премахва и пърхута. Може да се правят маски за скалпа със зехтин – 1 лъжичка зехтин се смесва с десетина капки масло. Втрива се в скалпа и стои половин час, след което се отмива. Аз лично втривам директно само масло, но при чувствителен скалп не се препоръчва“, съветва Моника.

Лавандуловата вода се използва за разкрасяване и освежаване на лицето. Най-подходящо е вечер на измито лице ароматната течност да се нанесе с тампонче и така се преспива.

„Маслото се прилага при ухапване от комари или оси и при изгаряне. Аз съм го пробвала, има голям ефект, веднага спира болката, а оттокът изчезва при директно намазване. Помага и за болки в гърба, мускулите, ставите – втрива се обикновено смесено с базово масло – на 15 мл базово масло се слагат около  10 капки масло от лавандула и сместа се използва за разтриване на проблемни места“, допълва Моника Петрова.

c