Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес е Световният ден на кучето

По традиция, от 2004 година, 26 август се отбелязва като Световен ден на кучето. Празникът води началото си от САЩ, където е отбелязан за пръв път.

За Деня на кучето в много страни се организират най-разнообразни инициативи, чиято основна цел е приучаване на хората в грижа не само към собственото домашно куче, но и към останалите, живеещи в парка или около блока.

От най-дълбока древност, кучето се превръща в неизменен спътник на човека. Освен за пазители на дома и семейното имуществото или като моден стайлинг - в най-ново време, до неотдавна работни кучета са масово използвани за теглене на шейни и за завръщане на стада с кози, овце и друг добитък.

Четириногите са в помощ на незрящи хора, намират загубили се туристи в планината и откриват наркотици в тайници, като част от екипите на специалните части. Все още кучето е и неизменна част от екипировката на ловците.

Безспорно доказано е, че кучетата са прекрасни терапевти, а с поведението си са способни да помогнат на хора, изпаднали в състояние на много тежка депресия.

Векове наред, кучето е считано за най-добрия приятел на човека.

c