Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Разбита е международна престъпна група, свързана с открития край Шабла кокаин

За отлично изпълнение на служебните задължения при оказване на методическа и организационна помощ на прокурори от окръжните прокуратури във Варна и Добрич прокурор Вилен Мичев от Апелативната прокуратура във Варна е награден с отличие „Служебна благодарност“ със заповед на главния прокурор. Отличието е по предложение на административния ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров, който връчи днес грамотата пред целия колектив.

Като надзорен прокурор от Апелативната прокуратура във Варна прокурор Мичев е дал личен пример за отлично изпълнение на служебните си задължения по конкретно производство. Става дума за изплувалите 150 пакета с близо 170 кг кокаин край Шабла на 9 април 2019 г., за още 16 пакета с близо 18 кг кокаин, намерен между залива „Болата“ и курорта Русалка на 16 април 2019 г., и за други 25,460 кг кокаин, намерен в морето край Слънчев ден на 11 април 2019 г. Контрабандата на високорисковия наркотик е била в особено големи размери и е представлявала особено тежък случай. Такива пакети с кокаин по същото време за открити и край румънските брегове.

Досъдебните производства са били обединени и е бил регистриран казус в Евроджъст. Последвал трансфер на наказателното производство до компетентните румънски власти по повод международно разследване на трафик на наркотични вещества от идентичен вид и със сходна опаковка каточаст от една и съща пратка.

Благодарение на съвместните усилия на компетентните органи на Румъния, Сърбия, България, Испания и Украйна, координирани от националните бюра на Евроджъст, е била разкрита организирана престъпна група, която действала на територията на Испания, Бразилия, Сърбия, България и САЩ за трафик на 3 тона кокаин от Бразилия към Румъния. 17 души от различни националности вече са предадени на съд.

c