Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

98 творци участват в литературния конкурс „Георги Давидов“ на община Шабла

На 27 август ще стане известен носителят на наградата в Националния литературен конкурс „Георги Давидов“, организиран от община Шабла. 98 са участниците от цялата страна в шестото издание на конкурса, съобщиха за Про Нюз Добрич от общината. Сред тях има и литературни клубове от Варна и Шумен.

Журито с председател поетесата Елка Няголова в момента усилено работи и този четвъртък ще обяви лауреата. Авторите, които се представят със стихове на морска тематика, са разделени в две възрастови групи – под 15 и над 15 години.

От всички 98 участници ще бъдат номинирани 10 и от тях ще бъде избран тазгодишният носител на престижната литературна награда. Той ще получи премия от 2000 лева, осигурена от община Шабла, малка пластика „Пегас” и специално изработен диплом . Всички автори ще получат грамоти, а десетте номинирани - и стихосбирка на Георги Давидов, издадена през 2009 година.

Тази година заради пандемията от коронавирус церемония няма да има, а резултатите ще бъдат обявени онлайн.

Конкурсът се провежда на три години, като първото издание е през 2005 година. На събитието си дават среща ценители на поезията, близки, приятели, колеги и съграждани на поета и общественик Георги Давидов. Целта на форума е да се стимулират творческите изяви на млади поети, които пишат на морска тематика, както и за живота и вълненията на хората, живеещи край морето.

През 2017 година в петото издание на конкурса лауреат на наградата стана Анна Александрова Лазарова от Велинград.

c