Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата преценява допуснато ли е разпространение на зараза от COVID-19 в болницата в Добрич

Резултатите от проверка, извършена в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич по сигнал на лекар, оповести на брифинг окръжният прокурор Радослав Бухчев. Той посочи, че проверката е възложена на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата за запазване на законността и защита на обществения интерес и на основание член 145, алинея 1, точка 3 от Закона за съдебната власт.

При проверката е установено, че в МБАЛ в Добрич се хоспитализират пациенти със съмнение за COVID-19 и положителни за вируса във Второ вътрешно отделение, което е разположено на петия етаж в Хирургическия корпус, а не както е според изискванията в обособена и изолирана структура, посочи Бухчев. Констатирано е, че персоналът, който работи или е командирован във Второ вътрешно отделение, обгрижва и пациенти с COVID-19 пациенти, и такива, които не са положителни за инфекцията. От РЗИ са установили, че болницата разполага със свободно, изолирано от Хирургическия корпус отделение, което се намира в т. нар. стара сграда, в което могат да се настанят пациенти, но ръководството отказало да го използва с мотива, че липсва на персонал, който да го обслужва. В тази връзка РЗИ е издала предписание, което е било сведено до знанието на бившия изпълнителен директор на МБАЛ. Той обаче отказал да го изпълни, като собственоръчно е изложил аргументите си. Основните са за липса на медицински персонал.

Втората констатация е, че достъп до Хирургически корпус, ползвайки общи асансьори, са имали и граждани, доставяйки храна на близките си до вратата на съответните отделения, каза окръжният прокурор. Това е ставало независимо от разпоредената от министъра на здравеопазването с поредица от заповеди забрана за посещение, респективно свиждания в лечебните заведения за болнична помощ.

Към настоящия момент РЗИ си взаимодейства с новото ръководство на болницата във връзка с реорганизация и пребазиране на легла за лечение на COVID-19 и с цел да се сведе до минимум евентуалното разпространение на коронавирусната инфекция, посочи прокурор Бухчев.

Той съобщи, че резултатите от проверката заедно с копие от преписката са изпратени са изпратени в Районна прокуратура в Добрич за сведение и преценка относно наличието на данни за евентуално извършено престъпление по член 355 от Наказателния кодекс – за нарушаване на правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест по хората. Окръжна прокуратура изготви и предложение до РЗИ за упражняването на контрол съобразно компетентността им по отношение на констатациите от извършената проверка в болницата, включително и такава от административно-наказателен характер, каза още окръжният прокурор.   

c