Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Момчил от Добрич е в успешния отбор на България на Световната онлайн Олимпиада по шах

Младата надежда от Добрич FM Момчил Петков е в националния отбор на България, който се представя блестящо на Световната онлайн Олимпиада по шахмат.

14-годишният талант е състезател на добричкия шахматен клуб “Енергия 21” с личен треньор м.с. Тодор Тодоров.

След като с 9 победи от 9 мача във Втора Дивизия националите ни се класираха за световната ТОП-Дивизия, българските шахматисти заеха 2-ро място, след вчерашните мачове, в най-силната група С на ТОП-дивизията!

България постигна 5 победи (над Армения, Румъния, Англия, Мароко и Алжир), три мача завърши наравно (с Хърватия, Турция и Египет) и допуснаха само една загуба, в първия кръг от отбора на Русия. В крайното отборно класиране България зае второ място след Русия и пред Армения, Румъния, Хърватия, Англия и др. 

Общият актив на България от Световната онлайн Олимпиада към момента е 14 победи, 3 равни мача и 1 загуба. 

Отборът ни бе воден уверено от безспорните си лидери - гросмайсторите Александър Делчев и световната шампионка Антоанета Стефанова. Страхотно се включиха Адриана Николова и Ивайло Енчев, а рамо до рамо с опитните бойци блеснаха с таланта и характера си младите ни звезди Мартин Петров, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Виктория Радева, Цветан Стоянов, Момчил Петков, Лъчезар Йорданов и Габриела Антова. Отлично ръководеше отбора младият треньор гм Петър Арнаудов, който не само че във всеки кръг подбираше най-удачния състав, но внасяше и така необходимото спокойствие и самочувствие.

„Принос за отличния резултат имат всички участници в отбора. Много важни бяха отборният дух и съчетанието на изключително опитни и млади състезатели“, сподели д-р Руслан Тошев, президент на БФШ 1928. 

Нов успех в Будапеща за националната надежда в шахмата – Момчил Петков от Добрич

Първите отбори в четирите групи на ТОП-Дивизията (Индия, Азербайджан, Русия и САЩ) се класират директно за четвъртфиналите. Вторите и третите в класирането играят допълнителен мач за влизане във финалната осмица. Съперник на България в него ще бъде отборът на Полша. Мачът ще се играе на 27 август. Поляците, водени от гросмайсторите Ян-Кшищов Дуда и Моника Сочко са много корав отбор, който единствен в групата си успя да победи отбора на САЩ. Но в същото време допусна загуби от Гърция и Италия. При успех България среща Азербайджан на четвъртфинал.

Независимо как ще се развие борбата до края, представянето на България е изключително успешно! Отборът ни вече се класира сред първите десет най-добри отбора на Олимпиадата от 163 участващи държави и продължава битката за медалите. Успехът е изключителен и защото досега в световната шахматна история не е имало Олимпиада с комплексни отбори – мъже и жени.

Неотдавна в Будапеща Момчил Петков постигна първа норма за звание Международен майстор по шахмат.

c