Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Заловиха арендатор в Добричко тайно да жъне 7 тона заложен слънчоглед

Арендатор, който обработва ниви в землището на село Кочмар, е влязъл с два комбайна и е ожънал около 7 тона слънчоглед, въпреки че продукцията е предмет на залог. Това стана ясно от дадения днес брифинг на Районната прокуратура в Добрич.

На 19 август постъпва първоначален сигнал на тел. 112, че в нива, чиято продукция е предмет на залог, се подготвя жътва. Съставени са предупредителни протоколи на лицата, които присъстват в съответния масив, да се въздържат от противоправни действия, съобщи прокурор Пламен Любенов, който е бил дежурен тогава. На 19 август жътва не е извършена. На следващия ден случаят претърпял развитие, като отново през телефон 112 е подаден сигнал, че в същия масив е престъпено към жътва.

Заловиха крадци с комбайни в нива със слънчоглед в Добричко

С дежурния прокурор са съгласувани действията на органите на МВР. Започнало е досъдебно производство за евентуално престъпление – обсебване на вещ, която е предмет на залог.

Селскостопанската продукция, която е ожъната на 20 и 21 август, е предмет на особен залог.  Арендаторът, който обработва землището край село Кочмар, е учредил особен залог върху продукцията от слънчоглед в полза на свой кредитор – друго търговско дружество, посочи наблюдаващият прокурор Даниел Илиев.

Дружеството арендатор имало няколко задължения към другото дружество, едното за 1,5 млн. лв. Вероятно за торове и препарати.  

„Събрани са достатъчно документи, които установяват, че арендаторът няма право да жъне тези площи със слънчоглед. Няма право да се разпорежда нито юридически, ниво фактически с продукцията. Случва се точно обратното“, каза прокурорът.

Иззетата продукция е разпордено да бъде оставена на съхранение в дружеството, чието вземане е обезпечено с особения залог.

 Предстоят разпити на собствениците на дружествата. Ако обвинението се докаже, виновният може да бъде осъден на  – от 1 до 6 години лишаване от свобода. Към момента няма привлечени като обвиняеми.

c