Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Стрелялият с газов пистолет по пътя Добрич-Варна остава в ареста, съден е за закана за убийство

36-годишният Илтер Аксанов – Шалтера, който в петък преби на пътя Добрич – Варна друг шофьор и стреля по него, е с постоянна мярка задържане под стража. Тя е наложена в съботния ден от Районния съд в Добрич по искане на прокуратурата. Това обяви днес на брифинг на обвинението наблюдаващият прокурор Павел Любенов.

За момента нападателят е подведен под отговорност за хулиганство при управление на МПС. Това е предварителна квалификация. Може да има последващи обвинения, които да са с друга квалификация, каза Любенов.

Предстои да се направят съдебно-медицинска експертиза за уврежданията на пострадалия Пламен Михов, друга трябва да установи какво е оръжието. Според предварителните данни, това е картечен газов пистолет. Изяснява се дали е законен.

Автотехническа експертиза на автомобила ще даде заключение какви вреди са причинени на Пежото. В зависимост от тях, престъплението може да се квалифицира като умишлено причиняване на ПТП. Във връзка със споделеното от Михов във видео за инцидента, че му е била отправена заплаха за убийство и опит за обир на намиращите се в колата пари, прокурор Любенов обясни, че се работи по всички версии, включително и в тази насока. „Ако бъдат потвърдени на по-късен етап, могат да бъдат повдигнати и други обвинения“, каза той.

Шалтера е осъждан е с влязла в сила присъда от декември 2019 година  - за увреждане на имущество и закана за убийство. Осъден е на 4 месеца затвор с три години условно. Ако сега бъде осъден, ще влезе в затвора и ще излежи и предишната присъда.

Тестван е, пробите за алкохол и наркотици са отрицателни, казаха още от прокуратурата.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, инцидентът стана около 11 часа на 21 август, когато след отнемане на предимство на изхода на Добрич, Илтер с управляваното от него "Ауди А8" започва да преследва лекия автомобил "Пежо". Мъжът произвежда изстрели, изтласква другата кола от пътя и принуждава водача й да спре. Нанася му удар с юмрук в лицето.
От мястото на произшествието са иззети гилзи, а боеприпаси и пълнителят на оръжието са иззети при претърсване на "Ауди"-то. Самото оръжие, за което предстои да бъде направено експертно заключение, е предадено от непълнолетния син на Шалтера, който е бил в колата. Предстои и пострадалият, който е настанен в болница, да бъде освидетелстван какви увреждания е получил.

c