Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На плажа с кола – нови нарушения върху дюните по Северното Черноморие

Поредни сигнали за паркирани върху плажовете по Добруджанското крайбрежие, включително и върху дюни, бяха публикувани и този уикенд в социалните мрежи.

Множество коли на плажуващи върху плажа в района на Дуранкулак бяха заснети в събота. Те са паркирали върху дюни и останалата част на плажа, както и в района, което е административно нарушение по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. „Моренце...с паркирали върху дюните коли...прекрасна гледка, достойна за мълчанието на институции и медии! Няма ни Прокуратура, ни Полиция да се самосезират и спрат това беззаконие! Скъпи приятели, политици и журналисти, дали някой ще обърне внимание на безобразията, които стават на Черноморието, в защитена зона, където е забранено и влизането с коли и паркирането?“, написал Иван Начев, който публикува снимките с „кацналите“ на плажа автомобили.

Hinko Simeonov пък сподели снимки от днес. „Плаж Иканталъка 23.08.2020.Някой хора си мислят че плажовете са тяхна собственост. Няма такова нещо!!! Тези природни богатства са на народа и ако ние не ги пазим , както някой хора( без никакво съзнание ) ще ги изгубим завинаги. Процесът там е необратим ( лесно се разваля,но не можеш да го създадеш). Нашите деди са успели да ги запазят и предадат на идните поколения. Нека и ние сторим това за нашите деца и внуци. Да усетят красотата на природата. Да й се радват и пазят за своите деца“, написа той.

През последните дни НАБЧ подаде няколко сигнала до компетентните институции за паркирани превозни средства и поставено къмпинг оборудване върху дюните и морски плаж пред Дуранкулашкото езеро.
Това са нарушения на чл. 17а и 17б от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Актовете за нарушения с превозни средства се съставят от МВР. Актове за поставено къмпинг оборудване върху дюните се съставят от МТ или областна управа.

Както е известно, дюните са защитени по Закона за биологичното разнообразие, така любим на зелените екстремисти, когато трябва да спрат или издоят някой собственик на имот, но когато дюните се рушат от дивокъмпингуващи с коли и джипове, както и като се сече незаконно българската гора, дълбоко мълчат.

Институциите да се задействат и да приложат закона. Стига вече с тези двойни стандарти. Дюните като са важни, да се пазят от всички, призова Димитър Карналиев от НАБЧ.

c