Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Предотвратена е голяма експлозия в МБАЛ Балчик, спасени са пациенти и персонал

Ако пожарът, предизвикан от гръмнала кислородна бутилка в помощна постройка на МБАЛ-Балчик, не е бил загасен навреме, е имало опасност от голяма експлозия. На място е имало човек, който своевременно е уведомил 112 и всичко е приключило съвсем навреме. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров.

Пожарът е загасен от един екип от трима огнеборци в продължение на около час. Само бързата реакция е предотвратила сериозен инцидент и са спасени пациентите и персоналът на болницата.

Гръмна кислородна бутилка в болницата в Балчик и предизвика голям пожар

Димитров обясни, че се е запалила помощната постройка, където са били кислородните бутилки. Тя е в непосредствена близост до болницата, но не е допуснато пожарът да засегне самата болница.

В бутилката има чист кислород, който е изпуснат, а той е силно запалим газ и може да бъде възпламенен от всяка една искра, коментира пожарникар №1 на област Добрич. Според него в случая по-скоро става въпрос за техническа неизправност.

Някакво съединение, което излиза от бутилката и се включва в системата, се пръска и гърми, а не самата бутилка. След това започва да излиза кислород под налягане и тогава се възпламенява, обясни Дарин Димитров. Той добави, че кислородната бутилка крие същата опасност, както и газ пропан бутан.

Мъжът, който е бил на място, има е имал заглъхване на ушите в резултат на гърма, но при прегледа е установено, че не е пострадал.

Както Про Нюз Добрич по-рано съобщи кислородна бутилка е гръмнала в помощна сграда на МБАЛ Балчик. Инцидентът е станал на 21 август, като сигналът е постъпил в 15,27 часа. На мястото на произшествието е изпратен пожарен автомобил с трима  пожарникари от пожарната служба в Балчик. До 16,20 часа огънят е потушен. Няма загинали и пострадали. Унищожени са 4 квадратни метра от покрива.

c