Водещи новини - дясно Образование Общество

Задължително с шлемове – за учители, преподаващи в различни класове

Първият ден на новата учебна 2020/2021 година ще бъде присъствен. Ще стартира във всички училища в страната. На тържествата в дворовете ще вземат участие ученици от първи, пети и осми клас, а за останалите – могат да се проведат в клас. Годината ще бъде трудна! Абсолютно безопасна среда няма, но прилагайки комплект от мерки, ще направим училищата максимално безопасни.

През септември ще има конкретна наредба, регулираща заплатите на ректорите, каза образователният министър

Това коментира пред бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

При организацията на новата учебна година ще има два вида мерки – задължителни и избираеми.

Задължителните са свързани със следенето и спазването на основните противоепидемични мерки – носенето на маски, спазването на дистанция, редовното миене на ръцете, осигуряването на топла вода и сапун и т.н.

Избираемите ще са свързани с това всяко училище да осигури начин на работа, така че да няма взаимодействие между класовете, така че при заразено дете, контактите му да са били максимално малко.

Красимир Вълчев – кадър бТВ

„Тази стратегия се реализира по различен начин във всяко училище. Има критични зони като тоалетните, столовите, коридорите и там трябва да се направи разграничение”, обясни Вълчев.

Носенето на маски ще бъде задължително за всички – учители и ученици. Те ще могат да са без тях единствено в клас. Учителите от началния етап, които работят с един клас, също ще могат да ги свалят. Тези, които работят с различни класове обаче, ще трябва да ги носят. За тях вероятно ще се осигурят шлемове, защото са по-удобни, обясни образователният министър.

Всеки ден ще започва с беседа за правилата, която ще служи и като контрол дали има заразено дете. Ако някой от учениците се оплаче от симптоми, ще бъде сигнализирано медицинското лице и родителят. Мерене на температурата на входа обаче, няма да има.

Няма възможност да се разграничават чиновете в една стая, затова избрахме да заложим върху дистанция между самите класове, а не вътре в тях. От училищата, които досега работеха на една смяна, няма много да минат на две, заради мерките, като основната причина за това е липсата на кадри.

„Ще търсим варианти за включване на повече учители в системата на образованието, включително и студенти”, каза министър Вълчев.

При заразено дете или учител, ще се минава на карантинен режим. Няма да има задължително тестване, освен на учителите. Министърът на здравеопазването каза, че предстои да се вземе решение дали ще се тестват и учениците, но всички тестове ще бъдат за сметка на държавата, обясни още той.

За децата, на които по медицински причини ще бъде препоръчано да не влизат в клас, а да учат дистанционно, ще се запази дневната форма на обучение.

Ученикът ще е в час, като гледа чрез виртуална класна стая, но учителят не може да преподава ефективно на такъв ученик и в този случай той ще участва пасивно. Ще има възможност обаче за допълнителни индивидуални консултации с учителя, за които държавата е предвидила да заплаща – минимум по 15 лв. на час, обясни министър Вълчев.

Най-добрите образователните системи са там, където заплатите на учителите са над средните за страната, затова увеличението на заплатите ще се отрази върху интереса към спецалността. Мотивираният учител остава най-добрият учител. Наблюдаваме повишен интерес към педагогическите специалности .

Според сегашната уредба, ректорът се избира от академичния съвет и двете страни имат за цел да се контролират едни други – съветът да контролира ректора и ректорът – съвета, но се получава автономия. В момента заплатите на ректорите се формират чрез вътрешно академично гласуване и те са функция както на академичната автономия, така и на благоприличието. С последните промени в Закона за висшето образование се опитахме да променим това, коментира министър Вълчев излязлата вчера информация, че ректорът на Югозападния университет в Благоевград взима заплата от близо 16 000 лв. на месец.

„Имаме наредба, която ще стане факт вероятно следващата седмица. Според нея заплатите на ректорите вече ще зависят от изпълнението на стратегически цели и задачи. След тази наредба ректорът на ЮЗУ няма да има по-висока заплата от този на Софийския университет. Заплатата на проф. Анастас Герджиков – ректора на СУ, е малко над 2000 лв.”., уточни образователният министър.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *