Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

ВАП отново установи нарушения, свързани с достъпа до плажовете в Русалка

Нарушения относно достъпа до плажовете в Русалка установи отново Върховната административна прокуратура /ВАП/.

От там припомнят, че През 2019 г. ВАП се самосезира по информация в средства за масово осведомяване за ограничаване на достъпа до морски плажове „Русалка - бейби плаж“, „Русалка - централен“ и „Русалка - каяк“.

В изпълнение на акт на ВАП от министъра на туризма е установено нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, изразяващо се в ограничаване на правото на гражданите на свободен и безплатен достъп до морските плажове.

На нарушителя - търговско дружество, е наложена имуществена санкция в размер на 5 000 лв. с наказателно постановление от 15.04.2020 г.

В началото на август т. г., въз основа на нови данни от средство за масово осведомяване с източник кметът на община Каварна, ВАП отново ангажира министъра на туризма с оглед реализиране на мерки за недопускане в нарушение на закона на ограничаване правото на гражданите на свободен и безплатен достъп до морските плажове или определяне такси за това.

Понастоящем ВАП е информирана от министъра, че е установено, че за моторни превозни средства достъпът е ограничен чрез бариера, като за същите се събира такса за ползване на паркинг.

За достигането до посочените морски плажове обаче се изисква заплащане на т. нар. „гривни” срещу 6 лв. за бройка и едва тогава гражданите се допускат към плажовете.

В рамките на комплекса е поставена табела, от чийто текст се разбира, че срещу куверт на стойност 6 лв. на човек на посетителите се предоставя ползването на цялата алейна инфраструктура на селището и ползването без допълнително заплащане на плажни принадлежности.

За извършената проверка длъжностните лица от Министерството на туризма са съставили констативен протокол, към който е приложен снимков материал и касовия бон от заплатените такси за „гривни“.

С оглед установеното ВАП е уведомена, че Министерството на туризма в най-кратки срокове ще предприеме действия по ангажиране на административно-наказателна отговорност спрямо същото търговско дружество за ограничаване на безплатния достъп на гражданите до морски плажове „Русалка-бейби плаж“, „Русалка-централен“ и „Русалка-каяк“, както и по отношение поставянето на плажни принадлежности на неохраняеми морски плажове без право на това.

От ВАП се изисква допълнителна информация в последната насока от министъра на туризма.

c