Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Почитаме Свети Симеон Самоковски, издъхнал след три опита да бъде обесен

На 21 август Православната църква почита паметта на Свети апостол Тадей и Свети свещеномъченик Симеон Самоковски.

Свети Тадей бил един от 70-те апостоли и в името на Христос вършел чудеса. Слухът за деянията достигнал до едеския княз Авгар, който страдал от проказа.

Князът повикал Тадей и поразен от озаряващото го сияние, му се поклонил доземи, приел от него Светото кръщение, след което се излекувал. Благодарен, той поискал да възнагради апостола, но Тадей отказал дарове, като само утвърдил едеската църква и продължил по отредения му земен път - да проповядва сред хората.

Свети Симеон Самоковски е роден със светското име Симеон Попович. Той става митрополит на Самоков митрополит през 1734 г. По време на Руско-Австро-турската война (1735-1739), той е един от водачите на бунта срещу срещу османското потисничество. Хвърлен е в тъмница, жестоко измъчван и обесен в София на 21 август 1737 г.

Има много свидетелства за чудото, станало при обесването му - първо бесилката се счупила, после въжето се скъсало. Издъхнал след като за трети път бил овесен на въжето. Бил оставен да виси три дни на бесилото, след което въжето отново се скъсало.Али паша забранил светецът да бъде погребан в София.

Божият промисъл определил тялото на Митрополит Симеон Самоковски да бъде погребано в притвора на Бельова църква „Рождество Богородично“, вляво зад вратата, където в 1994 г., при археологически разкопки, археологът Веселин Хаджиангелов открива гробната яма с част от мощите на мъченика и част от Евангелието, митрополитския жезъл, златоткана митрополитска одежда.

Няколко години по-късно мощите на светеца са положени да почиват на видно място в Бельовата църква.

Днес, Свети Симеон се почита като покровител на град Самоков. Датата на обесването му - 21 август, е обявена за Ден на града.

c