Водещи новини - дясно Общество

Петима непълнолетни от област Добрич са установени на работа без разрешитени

Петима непълнолетни от област Добрич са установени да работят без издадени разрешителни през първите седем месеца на годината, съобщават от Дирекция „Инспекция по труда”. От там посочват, че стриктно се  контролира законосъобразното наемане на работа и условията на труд на непълнолетните лица.

За отчетения период са дадени 196 разрешения за работа на ненавършили 18 години. За наемането им от работодателите се изискват същите документи, каквито трябва да подготвят за всяко работно място, дори когато на него ще бъде наето пълнолетно лице. Исканията се подават в Дирекцията „Инспекция по труда“, на територията на която е работното място, за да бъде извършена проверка за условията на труд. Когато няма пропуски в подадените документи, дирекцията издава разрешението или отказа за наемането в много кратки срокове – в рамките на 2-3 дни.

Непълнолетните работят на намален работен ден от 7 часа. За тях е забранено полагането на нощен и извънреден труд. Ненавършилите 18 години могат да работят от 6 до 22 часа, а ненавършили 16 години – от 6 до 20 часа. Те имат право и на удължен годишен отпуск от 26 дни.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *