Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Петима непълнолетни от област Добрич са установени на работа без разрешитени

Петима непълнолетни от област Добрич са установени да работят без издадени разрешителни през първите седем месеца на годината, съобщават от Дирекция „Инспекция по труда”. От там посочват, че стриктно се  контролира законосъобразното наемане на работа и условията на труд на непълнолетните лица.

За отчетения период са дадени 196 разрешения за работа на ненавършили 18 години. За наемането им от работодателите се изискват същите документи, каквито трябва да подготвят за всяко работно място, дори когато на него ще бъде наето пълнолетно лице. Исканията се подават в Дирекцията „Инспекция по труда“, на територията на която е работното място, за да бъде извършена проверка за условията на труд. Когато няма пропуски в подадените документи, дирекцията издава разрешението или отказа за наемането в много кратки срокове – в рамките на 2-3 дни.

Непълнолетните работят на намален работен ден от 7 часа. За тях е забранено полагането на нощен и извънреден труд. Ненавършилите 18 години могат да работят от 6 до 22 часа, а ненавършили 16 години – от 6 до 20 часа. Те имат право и на удължен годишен отпуск от 26 дни.

c