Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Първи балкански шампионат за топатлетката от Добрич Милица Мирчева след пандемията

Милица Мирчева и Маринела Нинева са първите български участници на балкански шампионат след пандемията


Двете ни най-добри атлетки в бягания на дълги разстояния ще представят България на балканския шампионат по полумаратон в Загреб, Хърватия на 23 август.
Националната рекордьорка в полумаратона при жените, топатлетката от Добрич Милица Мирчева, която се състезава за Атлет - Мездра, и шампионката на България за 2019-а г. Маринела Нинева (Локомотив - Дряново) ще бягат на 9-ия балкански шампионат по полумаратон, който е в спортния календар на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ).

Първенството на полуострова ще се проведе тази неделя, 23 август, в Загреб, Хърватска, в рамките на петото издание на Загребския пролетен полумаратон. Първоначално шампионатът трябваше да се състои на 22 март, но поради пандемията от COVID-19 беше отложен, а впоследствие пренасрочен за лятото.
В балканския шампионат по полумаратон трябваше да стартира и треньорът на Мирчева - Йоло Николов, който обаче наскоро беше опериран от херния и ще пропусне първенството. Милица и Йоло заминават за хърватската столица днес.
Стартът и финалът на състезанието са пред Националната и университетска библиотека в Загреб. Началото е в 8:00 часа местно (9:00 ч. българско) време.
През тази година Милица Мирчева има само един старт в бягането на 21.0975 км - на 23 февруари в Неапол, Италия, където финишира шеста с време 1:11:43. Това е втори най-добър резултат на родената в Добрич атлетка в нейната кариера, който е само с 29 секунди по-слаб от националния й рекорд в тази дисциплина - 1.11:14, регистриран на 27 октомври миналата година на във Валенсия, Испания.
Това ще бъде и първото българско участие на балкански шампионат, след като на 14 март бе последния старт от календара на АБАФ – първенството по спортно ходене в Украйна, преди пандемията от коронавирус да превземе света и да прекъсне повече международни стартове.
Мирчева и Николов изкараха впоследствие над 100 дни лагер в Кения, а при завъръщането си в България спечелиха няколко национални титли и стартове от календара на „Рън България“.

c