Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Баневи събират 6 лв. такса "алея" за достъп до плажа на Русалка

Фамилия Баневи, срещу която прокуратурата повдигна обвинения за пране на пари и данъчни престъпления, става все по-изобретателна в докарването на допълнителни доходи от активите си. През този летен сезон компанията им, която управлява ваканционния комплекс "Русалка" на Черно море, е въвела такса "алея" от 6 лв. за достъп до плажа. Това стана ясно от съобщения на Министерството на туризма.

От там съобщават, че, съгласно административно-наказателните правомощия на министъра на туризма, предвидени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), тази година беше съставено наказателно постановление срещу Ваканционно селище „Русалка“ за установено през 2019 г. нарушение - ограничаване на свободния и безплатен достъп на гражданите до плажове „Русалка – бейби плаж“, „Русалка - централен“ и „Русалка - каяк“. За достигането до тях според кадастралната карта следва да се премине през поземлен имот с идентификатор № 65543.31.92  – частна държавна собственост. Върху нея дружеството беше разположило незаконно контролно-пропускателен пункт с бариера и от него събираше съответните такси. Издаденото наказателно постановление беше обжалвано от дружеството, като към настоящия момент пред Районния съд в Каварна има образувано висящо дело № 95/2020 г.

От своя страна община Каварна предприе действия по премахване на преместваемия обект, като за целта беше издадена заповед № 389 от 29.05.2020г. на кмета на общината. Дружеството също я обжалва и по нея има висящо административно дело № 303/2020 г. пред Административния съд в Добрич.

Тази година длъжностни лица от дирекция „Управление на морските плажове“ извършиха проверка, на която беше установено, че на някои от изброените неохраняеми плажове има поставени плажни принадлежности, също включени за ползване след заплащане на такса от 6 лв. според табела в комплекса. Тази такса вече се събира не от пропускателния пункт, а в сграда, явяваща се рецепция на Ваканционното селище и намираща се вече в друг имот. При влизане в комплекса, независимо дали пеша или с превозно средство, служител на селището указва къде да се заплати таксата, като при отказ от заплащане, комплексът следва да бъде напуснат. Установено е и, че пропускателният пункт е изместен с няколко метра по-навътре спрямо положението си от миналата година. Основанието за заплащане на такса от 6 лв. е променено, като според поставената табела тя се събира за ползване на цялата алейна инфраструктура на комплекса, по която се стига до плажовете, както и за ползването на плажни принадлежности, въпреки че плажовете са неохраняеми.

Достъпът до морските плажове следва да бъде предвиден в устройствените планове съгласно чл. 14 от ЗУЧК, което е в правомощията на кмета на община Каварна.

c