Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Непосилни ангажименти от 2019 г. причина за тежкото състояние на Община Каварна

Публично обсъждане на годишният отчет на Бюджет 2019 се проведе в Каварна

В залата на общинска администрация се проведе публично обсъждане на годишният отчет на Бюджет 2019, което бе инициирано от председателя на общински съвет - Каварна инж. Йордан Стоянов на основание чл. 140, ал. 4 от Закона за публичните финанси и чл. 12а, ал. 1 от Наредбата за реда и начина за провеждане на обществени/публични обсъждани.

„ Голяма част от поетите ангажименти спрямо Бюджет 2019 са от предходният мандат. Към настоящият момент сме разплатили средства, които са с цел избягване натрупване на сметки. Още с встъпването си в длъжност предприех мерки по извършване на проверки и одити. Продължавам в тази насока с цел изцяло контролиране и въвеждане на ред по отношение на изразходените средства и разходването им в бъдеще. Трябва да има контрол, ред и качествено финансово управление. В бюджета 42% е отделен за образованието, което е с над 80% от заплатите на хората в тази сфера. Неразплатените сметки са над 1 561 257 лева. Това са разходи направени към доставчици и наети фирми, като останалите милион и половина са от вътрешни сметки на Общината. Поела съм ангажимент всички средства да бъдат разплатени „с тези думи кметът на общината Елена Балтаджиева се обърна към присъстващите в залата.

Заместник-кметът по "Финанси и икономическо развитие" на община Каварна Митко Недев поясни, че трудното финансово положение, в което се намира Община Каварна, е поради поети непосилни ангажименти през предходната година .

Доклада за отчета на изпълнение на Бюджет 2019  може да разгледате на интернет страницата на общината, в секция "Документи".

c