Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Най-после дъжд и над Добруджа

След поройните дъждове през изминалите дни в районите на Западна България, днес и над североизточната част от страната ще завали, макар не обилно като количества, и главно през втората половина на деня.

На 20 август времето над страната ще е предимно облачно. Над западните райони облачността ще е намаляваща до предимно слънчево. Над североизточната половина от страната и в планините облачността ще се задържи по-често значителна и на места там ще има превалявания от дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще е умерен, временно и силен. Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и до края на деня ще е близко до средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще е по-често значителна и на много места ще има превалявания от дъжд. Ще духа до умерен, по Северното Черноморие временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 26-28 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над масивите от Западна България облачността ще е променлива и на отделни места превали. Предимно облачно ще е над централните и източните райони на Стара планина и над Странджа-Сакар и там ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен северозападен вятър.

На 20.08.2020 слънцето изгря в 06:39 часа и ще залезе в 20:19 часа. Продължителността на деня е 13:39 часа.

Предупредителен жълт код за градушки и гръмотевична дейност е обявен за четири области в Югоизточна България.

карта НИМХ

В петък и събота времето ще бъде слънчево, около и след обяд с купеста облачност, почти без валежи. Още в петък вятърът ще отслабне, в Западна България ще стихне, в Източна ще е от север-североизток, умерен. Температурите слабо ще се повишат и максималните в събота ще бъдат в интервала 29 - 34 градуса.

За района на област Добрич, денонощната температурна амплитуда трайно ще остане около и над 10 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се повиши. Валежи не се очакват. Вятърът ще е слаб, до умерен от северна четвърт.

графика за област Добрич - НИМХ

НИМХ - дежурен синоптик Мартин Славчев

c