Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Диагностициране по експертен списък определя кои деца ще учат дистанционно

Експертният съвет по педиатрия е подготвил списък с диагнози, според които ще бъде определяно кои от децата следва да учат в дистанционна форма. Списъкът ще бъде изпратен до педиатрите и училищните власти, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев. „При наличие на тези данни, на база тези диагнози, родителите да имат право на избор за начина на обучение.“

"По-голямата част от родителите предпочитат присъственото обучение, около 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма", посочи Кунчев, на въпрос дали има опасения за злоупотреби с тези диагнози, с цел повече деца да остават у дома.

"Появи ли се положителен случай, настройката е децата от съответния клас да преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма", коментира Ангел Кунчев относно формулата, която училищата ще използват при регистриран случай на коронавирус.

PCR тестовете на учениците

Д-р Кунчев отбеляза, че според него удачен вариант е да се ползва утвърденият общ механизъм – общопрактикуващият лекар или специалистът в болничното заведение биха могли да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ тестът да бъде направен, като заплащането ще се извърши от Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/.

Д-р Кунчев заяви, че не възприема налаагнето на масови изследвания на контактни лица. в случай че дете от даден клас е дало положителен резултат, тъй като "те няма да дадат кой знае какви предимства". Виждането на главния здравен инспектор е, че при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран единствено класът на съответния ученик.

„Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента, и след два дена тя може да бъде съвсем различна.“

"Там, където това ще се направи, е логично да бъде за сметка на Касата, защото тези деца са осигурени от държавата", уточни д-р Кунчев.  

Очаква се за предстоящия грипен сезон да бъдат доставени около 360 000 ваксини - безплатни и в аптечната мрежа. Вероятно тази година този вид ваксини ще се забавят, заради повишеното търсене в световен мащаб, предположи главният здравен инспектор.

„На всички е ясно, че комбинацията на сезонен грип с Covid само усложнява картината. Макар че и там има развитие. Започнаха доста фирми да правят мултиплексни тестове, при които с един тест се дава възможност да диференцираме за какво става въпрос. Това ще помогне много на лекарите, но все още те не са налице“, уточни д-р Кунчев.

По думите му, българските експерти са се отказали от даването на прогнози относно развитието на новия коронавирус. При анализа на данните от последните дни, както и на седмична база, се вижда че "има значителен спад, над 30%, и България е сред малкото страни в Европа с такова намаляване. Трудно е да се каже обаче дали тенденцията ще се задържи."

Не "вносният" вирус в сраната е чудовището

„За мен като епидемиолог, граничните мерки вече нямат чак такова водещо значение. Циркулацията на вируса вътре в страните е достатъчно голяма, за да си въобразяваме, че основният риск е „внос“ на вируса от друга страна и толкова много да съсредоточаваме усилията си в тази посока“, заяви доц. Ангел Кунчев.

c