Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Шест партии и коалиции ще участват в избора за кмет на село Житница

Шест партии и коалиции са допуснати до момента за участие в частичния избор за кмет на кметство в добричкото село Житница на 27 септември, става ясно от решенията на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Това са партиите ДПС, Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, ГЕРБ, Земеделски народен съюз и АБВ и коалиция „БСП за България”. Заявления за допускане за участие в частичните избори партиите и коалициите подават до 22 септември.

Припомняме, че до предсрочното отстраняване от длъжност на избрания през есента кмет на с. Житница Йордан Божанов се стигна след постъпването на сигнал, в който се твърди, че той е вписан като търговец и не е предприел действия по прекратяване на тази дейност. Проверката в Агенцията по вписванията е установила, че за него има данни за регистрации на две дружества – като едноличен търговец и като съдружник в дружество с ограничена отговорност. След като е бил избран за кмет, той е изпратил уведомление до ТД на НАП, с което е поискал спиране на дейност.

При вземане на решението от Общинската избирателна комисия-Добричка посочиха, че липсват доказателства за това, че кметът е предприел заличаване на търговеца от търговския регистър, каквото е изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

На заседание на Общинския съвет на Община Добричка в края на май Йордан Божанов бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет на с. Житница до провеждането на частичния избор.

c