Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Рядка монета на Добротица от 14 век откриха археолозите на нос Калиакра

Още със старта на археологическите проучвания на крепостта на нос Калиакра тази  година екипът на доц. Д-р Бони Петрунова се натъкна на рядка бронзова монета. Това съобщи тя за Про Нюз Добрич.

През всички години на археологически разкопки там са намерени само две такива монети.

Счита се, че те са сечени от владетеля на Добруджанското княжество деспот Добротица. Интересното е, че повече такива монети са намерени на други места – в Червен, Кастрици, а тук ги няма толкова.  

Хипотезата е, че емисията им е била ограничена, че са били сечени не с цел да обслужват търговията в деспотата, а по-скоро са били юбилейни по повод голяма победа или друго значимо събитие.  

Монетите са бронзови. На лицевата им част е изобразена буквата гръцката буква „Δ“ и е изписана съкратено титлата Δ/ЕСПΩТ/, в средата на обратната страна - буквата Т /Τομπροτίζα ?/,а около нея следният надпис К/А/Λ/НА/К/Р/А.

Доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей – София,  ръководи разкопките на нос Калиакра вече седемнадесет години.

„Добруджанското деспотство е играло изключителна роля. Наричам го Швейцария на Балканите. Вземало е отношение по различни ключови събития от политическия живот тогава. Смятало се е за част от българското царство като е поддържало много близки контакти с Византия“, сподели доц. Петрунова. По думите й деспот Добротица е изключително интересна личност.

Само преди дни тя откри изложба във фоайето на Община Каварна. Там са представени най-ценните находки, открити при проучванията през миналата година. Сред тях е златен масивен пръстен, украсен с различни детайли, фрагменти и надписи. Пръстенът вероятно е носен от млад мъж, наследник на Добротица. Миналата година са открити и колан, притежание на влиятелен аристократ, много копчета и дрехи, изработени от скъпи материали, достъпни за времето си само за заможните.
През изминалите години археологическата дейност на крепостта на нос Калиакра има обработени, проучени и доказани находки за цял един нов музей в Каварна, който е достоен да „съперничи“ на Националния исторически музей. Сред лабораторната й обработка монетата на Добротица ще бъде добавена към експозицията, изложена във фоайето на община Каварна.

c