Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Съдът отказа да пусне 23-годишен, пребил до смърт мъж в Добрич

Апелативен съд – Варна потвърди първоначалното задържане под стража на обвинен в убийство, извършено на 9. август следобед в Добрич. На улица в града между Динчер А. и Спас С. възникнал конфликт. 23-годишният Динчер нанесъл побой на 43-годишния си опонент в спора. Пострадалият впоследствие починал в болница. Прокуратурата е повдигнала обвинение за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Окръжният съд в Добрич е определил най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия, но той обжалва пред апелативната инстанция.

Защитата на Динчер оспорва правилността на повдигнатото обвинение, с мотива, че инцидентът е бил предизвикан от пострадалия, който отправял обиди към близките на задържания и така провокирал афекта му. Друг довод на адвокатите е, че при по-лека мярка за неотклонение привлеченият към наказателна отговорност няма да се укрие или извърши престъпление. Освен това, той е направил самопризнания.

Събраната до момента доказателствена съвкупност даде основания на състава на въззивния съд да направи обосновано предположение, че Динчер А. е извършил деянието, предмет на обвинението.

Убийството по особено мъчителен начин е най-тежкото престъпление против личността, според Наказателния кодекс. Представените доказателства за личността на обвиняемия – трудов договор и длъжностна характеристика – не могат да обусловят извод, че не съществува реална опасност от укриване или извършване на престъпление. Тази възможност се извежда и от предвиденото от закона строго наказание. Съдът отчете, че предстои извършване на множество процесуално-следствени действия, включително назначаване на експертизи, и затова задържане под стража на този етап е единствената мярка, в състояние да предотврати укриване или осъществяване на престъпление. Работното обвинение в достатъчна степен обосновава изискването на закона мярка „задържане под стража“ да се взема спрямо обвиняем за извършено престъпление с предвидено наказание не по-малко от 10 години лишаване от свобода.

С тези аргументи Варненският апелативен съд потвърди като правилно и законосъобразно определението на Окръжен съд – Варна, по силата на което обвиненият в убийство Динчер А. е задържан под стража.

Съдебният акт на въззивната инстанция не подлежи на обжалване.

c