Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Радостина Жекова: Рентите трябва да са 30% от произведената продукция

Рентите със сигурност няма да са това, което бяха през последните четири години. Това каза за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите й, не може да се каже какъв ще е размерът им докато не се приберат слънчогледът и царевицата. Според нея не могат да се очакват ренти като предни години след като се прибират по 50 кг от декар пшеница и 50 кг от декар слънчоглед. Рентата не е производна на желанията ни, на очакванията ни още по-малко, посочи Жекова.

Според председателя на браншовата организация рентите трябва да са 30 процента от произведената продукция. „Така е заложено в голяма част от договорите, включително на кооперациите и на голяма част от арендаторите. Това е масовият договор, който се сключва в Добруджа”, каза Жекова. По думите й тези договори са изготвени от икономисти, не от земеделци и собственици на земя. „Правени са с мисълта, че тези 30 процента са собственост на арендодателя, другите 60 се разпределят и отиват за възстановяване на земеделеца за следващата година и за реинвестиции в техника”, обясни Жекова. Според нея през последните години са наливани всички пари, които се изкарат, в ренти. На места те достигнали до 50 процента от произведената продукция. Това се държало на конкуренцията, на свободния пазар.  

Голяма част от колегите й в момента не могат да си платят задълженията за семена и препарати, които са дължими април месец, каза Радостина Жекова. По думите й става въпрос за 80-90 процента от производителите. „Имат авансово сключени договори, продадени на зелено пшеници, които няма как да се изпълнят заради годината. Ние жънем около 40-50 процента по-малко от пшениците, които жънехме миналата година. Т. е. тези договори не са изпълнени, прехвърлят се на слънчоглед. Не се знае дали ще стигне слънчогледът, от там ще се прехвърлят на царевица. Т. е. има колеги, на които цялата продукция в момента е заложена, за да могат да си вземат препарати и семена”, обясни зърнопроизводителят. До това води това раздаване на ренти, до нищо друго, допълни Жекова.

c