Общество

На 18 август почитаме духовният пазител на България

На 18 август Църквата и миряните честват успението на Свети Йоан /Иван Рилски/, считан за най-мощния духовен покровител на България, както и на работещите в мините. Денят е определен за професионален празник на миньорите.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и се скита на много места. Накрая се установява в Рила и основава Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви Богу. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител.

Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец. През 1183 г. унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След Освобождението на България от византийско робство цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г. Мощите са върнати в Рилската света обител на 1 юли 1496 г.

Освен на 18 август, Свети Йоан (Чудотворец )се почита и на 19 октомври. Днес се отбелязва и празникът на Рилския манастир. Много от вярващите, дошли в Рилската света обител още от нощта на 17 срещу 18 август, започнат да отправят молитвите си към светеца, по време на ритуалното вечерно бдение.

По традиция, голям брой хора от всички краища на България посещават на 18 август Рилския манастир, за да се поклонят пред мощите на Свети Иван Рилски, смятан от предците ни за небесен покровител на българския народ.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *