Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Красимир Вълчев: Деца със слаб имунитет ще учат у дома

Следващата година ще е трудна за всички, най-вече за първокласниците. Решението - новата учебна година да започне присъствено, е окончателно, заяви по NOVA образователният министър Красимир Вълчев.

Всички европейски страни ще стартират присъствено учебната година. 2020/2021-ва ще е трудна за всички ни, но трябва да намерим формулата – да сме предпазливи, но и да живеем нормално. Министър Вълчев прогнозира, че най-трудно ще е за първокласниците, на които тепърва предстои да придобиват базови умения в условията на пандемия.

За следващата учебна година от министерството са се спрели на стратегията на т.нар. екшън превключване – когато има болни, класът или училището преминава във варианта на обучение в електронна среда.

Министър Вълчев коментира, че няма как децата в един клас да бъдат разделени, както и е неприемливо да бъдат задължавани през цялото време да носят по цял ден маски в училище.

„Ако едно дете е болно или е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече до 30 дни ще има възможност за обучение в електронна среда”, обясни министърът.

Децата с хронични проблеми ще учат у дома.

„Деца, които имат компрометирана имунна система, ако е болно детето, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство”, обясни министърът.

"Ние ще дадем препоръки на всяко училище - ще поискаме децата да са колкото може да са по-малко в коридорите и да са повече навън.

През март и април т.г. закупихме компютри, които раздадохме на училищата за обезпечаване на учителите, Предстои да се закупят още, но няма да успеем за началото на учебната година. Така или иначе нямаше учители, които да не бяха обезпечени с електронни устройства и се справиха успешно и през изминалата година."

Министър Вълчев подчерта, че университетите разполагат с по-голяма гъвкавост и автономност, но "при всички случаи студентите също се връщат присъствено".

снимка: кадър - NOVA

c