Здраве Общество Храна и напитки

Засякоха нови партиди със заразено пилешко

Увеличават се положителните проби на заразено със салмонела пилешко месо от Полша. Информацията бе оповестена от Агенцията по безопасност на храните.

Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица – след извършени от инспеторите изследвания, биват унищожавани десетки тонове заразено птиче месо, съобщи БНТ.

От началото на 2020 година, инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела. Сравнителната справка показва, че установените случаи през 2019 година са само три.

От общо 26 проби със заразено пилешко месо, само 10 са от опасните видове салмонела. Останалите 16 са за щамове, които не са опасни за човешкото здраве.

Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо, уверяват от Агенцията.

“Салмонелата, която сме установили, е в различни разфасовки – и при цяло пиле, както и при различни видове разфасовки – бутчета, крила, филе, навсякъде”, коментира пред БНТ д-р Кремена Стоева от Дирекция „Контрол на храните” към БАБХ.

д-р Кремена Стоева – кадър/БНТ

Заради зачестилите случаи на заразено със салмонела вносно пилешко, още на границата инспекторите взимат проба от всяка пратка.Докато не излязат резултатите месото не се пуска по магазините.

“Ако се установи наличие на салмонела, това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар”, добави д-р Стоева.

Температура над 70 градуса убива бактерията, така че добре сготвеното пилешко месо не е опасно и не може да ни зарази. Добре е да се знае, че симптомите на заразяване със салмонела са:

  • висока температура, гадене, повръщане, разстройство

Рисковите групи

“Желателно е пациентът да потърси лекарска помощ още при първите симптоми, особено за рисковите групи ,които са малки деца до 5 години или кърмачета или възрастни хора. Също така хората работещи в кухни или заведения за обществено хранене задължително трябва да потърсят лекарска помощ”, коментира пред БНТ д-р Александър Георгиев – общопрактикуващ лекар.

Д-р Кремена Стоева уточни също, че България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния Европейски пазар. Това, което може да се направи, е полските ветеринари да завишат контрола върху птицевъдите и обектите за преработка на пилешко. А българските ветеринари да затегнат максимално контрола на границата ни.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *