Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Чака се финансиране за археологическите разкопки на нос Чиракман

Подготвя се поредната археологическа експедиция на древногръцката колония Бизоне на нос Чиракман край Каварна, съобщи за Про Нюд Добрич директорът на Историческия музей в морския град Пенко Георгиев. Проблемът е, че към момента от Министерството на културата не са потвърдили какви средства ще се отпуснат. Повече яснота по въпроса се очаква всеки момент.

Разкопките на Чиракмана бяха възстановени преди 4 години, след 10-годишно прекъсване. Обследва се селище, което е обитавано почти без прекъсване от еленистическата епоха до Късното Средновековие. През първата година теренът е бил разчистен, а после е започнало същинското проучване на обекта. Разкрита е почти цялата крепостна стена, базилика от ранновизантийския период, няколко църкви и некрополи към тях, жилищни сгради, един голям късносредновековен некропол и др. обекти. Изключително ценни според специалистите са пластовете от елинистичната епоха.

„Миналата година преместихме едни огромни каменни маси, които пречеха за развитието на секторите, така че реално от тази година започва истинската археологическа дейност. Планира се проучване в тези сектори, които бяха разчистени досега. Трябва да видим елинистическия слой, до който достигнахме в един от секторите, и да бъде допроучена системата от верижни сгради от Средновековния период, които са в близост до консервираната и реставрирана базилика. Тъкмо стана интересно миналата година и тази година искрено се надяваме да има финансиране от държавата. Общината и музеят ще помогнат да проучим този интересен археологически обект“, коментира Георгиев.

Той припомни, че миналата година археолозите са разкопали една много интересна глава на богинята Кибела, отчупена от теракотена статуетка, което се свързва с открития в Балчик храм на Кибела. Има и интересни монети, които говорят, че мястото е било сериозно търговско средище. Подводната археология е показала, че по времето, когато Бизоне е била елинистическа колония, е водила изключително оживена търговия с гръцките колонии.

Ръководител на разкопките е археоложката Елена Василева от Националния археологически институт с музей към БАН.

Припомняме, че за 16-а поредна година започнаха разкопките на нос Калиакра под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей. През август 2018 година там бе открито глинено гърне със средновековно съкровище, а през 2019 година - впечатляващ древен златен пръстен.

c