Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Батката - най-колоритният участник на Ретро парада в Добрич

Точно така, няма грешка - Коста Костов (Батката) от Бургаския автомобилен ретро клуб, бе най-колоритния участник по време на второто издание на Ретро парада за автомобили и мотоциклети в град Добрич. Костов участва и в дебютното издание на Парада през миналата година, а през тази се представи с модифициран автомобил "Трабант" (кабрио) с тип "летяща" шофьорска врата.

Коста Костов - познат в Черноморските авто ретро среди като Батката или Съра, е на 76 години, от град Айтос.

"Всичко сам да си правя - обичам да "удря" окото. Сега ще правя и другата врата по същия начин."

БАТКАТА - автомобил и собственик

- Колко време отнема правенето на една модифицирана врата за "Трабант"-а на Батката?

О, доста трудоемко е. Прави се снимка на калника на автомобила, който е от пластмаса и мукава (пресоват картон - бел.ред.), заварява се лява или дясна планка на шасито и се започва..."

- Всъщност, откъде идва прозвището "Батката"?

Навремето работех в "Пътна помощ" в СБА и в автосервиз. В онези години имаше една бургаска прослойка момчета - казваха им Мутрите. Оттогава се появи това име Батката. Кой, къде пита из района: Къде отиваш за ремонт?, всеки казва: При Батката. По нашия край, Батката е човек мъжкар, точният човек. Оттам е и Съра - тежка дума (като определение), за човек, който държи на думата си. Специално към приятелите си изключително държа на обещаното.

Преди да дойда в Добрич, бях на първото авто изложение за ретро автомобили през тази година, което се проведе в Бургас - в началото на юли. За съжаление, тазгодишният експо-календар претърпя много сериозни промени заради пандемията. Следващата спирка на Трабант-а на Батката ще е на Парада във Варна, който ще е през първата седмица на септември.

Над 130 ретро бижута от цялата страна показват днес в Добрич

- А за участия, "Трабанта"-а на собствен ход ли пристига или пътувате по друг начин?

О, през уикендите съм задължително навсякъде с него. Специално за участия в изложения или представяния го качвам на платформата. По този начин пристигнахме с "Траабант"-а и за второто издание на парада в Добрич.

Много награди с този автомобил имам вече от участия в различните издания из страната. За съжаление не мога да си позволя да пътувам на по-далечни разстояния, например в София., тъй като разходите са си изцяло за моя сметка.

- Как се появи тръпката "Трабант"?

Още от млади години е. В началото просто се бях ентусиазирал и стегнах 3-4 автомобила от тази марка, но ги продадох. С този, нещата се случиха малко по-различно и реших да го задържа за себе си, с цел за да го подобрявам. Доста предложения имам за него. Последно, в Бургас - на изложението, ми предложиха 6000 лв. за кабриото. Предложенията от Германия са пак такива, но остойностени в евро. Както и да го меря и шеря, решил съм - категорично си го оставям за мен.

Какво се крие под капака на "Трабант"-а на БАТКАТА
Воланът е от състезателен автомобил във Формула 1 (специално от Германия)

- Как оценявате организацията на тазгодишното издание и очаквате ли купа на награждаването?

Прави добро впечатление, че организаторите са успели да привлекат и собственици на мотоциклети. Колкото до отличията - има си жури, те ще преценят. Не наградите са най-важни. По време на такива форуми се срещаме и създаваме много ценни контакти, а нерядко и приятелства, с колеги от нашата порода. Винаги е интересно да видиш кой какво е подобрил по машината си от последния път, да си премерим майсторлъка, а и да се споделим много неща. Поздравявам организаторите за реда и избора на мястото. Много е красив паркът на Добрич. Дано и през идната година отново ни поканят - ще имаме още изненади за посетителите.

ФОТОГАЛЕРИЯТА от Ретро парад II - Добрич може да видите ТУК

c