Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

НАЗ предлага опрощаване на ДДС на пострадалите от сушата земеделци

Валят заявления за пропаднали на 100% площи с царевица в област Добрич, в районите на Генерал Тошево, Шабла, Каварна, Карапелит, Паскалево

Националната асоциация на зърнопроизводителите обсъжда с правителството мерки и варианти, с които да се облекчат последиците от сушата през тази година, за да могат земеделците да оцелеят.

За Про Нюз Добрич председателят на Асоциацията Костадин Костадинов заяви, че е разговарял с министър-председателя и с изпълнителния директор на НАП за освобождаване от ДДС на производители, пострадали от тежките метеорологични условия през тази стопанска година. Отправено е питане до НАП какви документи биха се изисквали при такива обстоятелства  и се очаква развитие на този процес. Става въпрос за земеделци, които доказано са работили на загуба.

„Земеделската продукция тази година на много места е под себестойност. Когато имаш продукция под себестойност, ти през цялата година си теглил ДДС на разходите – горива, препарати и др. В един момент себестойността на продукцията се получава по-малко от разходите. И на това нещо ти дължиш ДДС. През 2007 година – също много лоша година, държавата излезе със заповед за форсмажорни обстоятелства за определени райони, където беше засушаването, и ние това ДДС не го дължахме“, коментира Костадинов.

НАЗ предлага и други мерки. Костадинов съобщи, че му предстоят срещи с Асоциацията на банките за отсрочване на кредити за земеделци от райони, пострадали от сушата, както и за отпускане на нови кредити за новата стопанска година. Проведена е среща в Българската банка за развитие относно кредитите до 300 000 лева, свързани с COVID 19, при които държавата ще поеме 80%.

„Говорим за производители от райони, пострадали от сушата – това са Добрич, Бургас, Карнобат, Сливен, Хасково, Ямбол и др. Министерството знае добивите по места, ние ги знаем къде са, имаме и информация от НИМХ“, добави Костадинов.

Той съобщи, че в момента валят заявления за пропаднали на 100% площи с царевица в област Добрич, в районите на Генерал Тошево, Шабла, Каварна, Карапелит, Паскалево. На отделни места ситуацията е по-добра, например в Тервелско. При слънчогледа, чиято жътва започна по-рано заради засушаването, няма на 100% пропаднали площи, но ще има полета с добив 20 – 50 кг/дка.

Костадинов очаква, че до края на този месец ще бъдат обобщени данните за полетата със 100% пропаднала житна продукция и към началото на октомври земеделците  ще получат обезщетения. Търсят се мерки да бъдат подпомогнати и стопаните с по-малки проценти пропаднали площи.

„Зимната влагозапасеност на почвата я няма. През нашите станции, които са 5 пъти повече от тези на НИМХ, сме установили, че в Добричко и Силистра от 1 септември м.г. до 1 март т.г. има места, в които са паднали валежи от 30 литра/кв.метър, а нормата е 450-500 литра/кв.метър. Над 4000 са земеделските производители в област Добрич, няма да са много тези, които ще са на печалба. Въпросът тази година е оцеляване. Вече и злато да вали, няма полза“, каза Костадинов.

c