Водещи новини Общество

Над 130 ретро бижута от цялата страна показват днес в Добрич (+снимки)

Над 130 старинни автомобили и мотоциклети участват във Втория ретро парад, който се провежда в градския парк “Свети Георги” в Добрич днес.

Ретро бижута от цялата страна се включиха в събитието, което се организира за втора година. Сред участниците е и кметът на град Лозница, област Разград, Севгин Шукри, който се представя с Трабант. Със старинно возило участва и британец, който живее в България.

“Тази година има повишение на броя на участниците. Миналата година бяха 120, като 100 бяха автомобилите, а моторите – 20. Тази година участниците са над 130. Очакванията ни бяха за 150, но заради пандемията някои се отказаха. Не успяха да дойдат и гости от Сърбия и Румъния”, коментира пред Про Нюз Добрич Петър Георгиев – председател на Авто Мото ретро клуб Толбухин, който е организатор на събитието.

През миналата година най-интересният автомобил беше Шевролет от 1929 година, който получи голямата награда. Тази година имаме нови участници. Единият от моторите е Иж 49 от 1955 година. Много атрактивен е Мерцедес от 1927 година, автомобил Форд от 1930 година, който вдига скорост до 70 километра, Фиат от 1937 година, Вартбург-311 – купе от 1963 година, Запорожец, който някога е бил такси, както и Варшава със запазена оригиналната й боя, а също и Волга от 1962 година събират любопитните погледи на посетителите. Клубът от Добрич също впечатлява с червения Шевролет, мотор Урал и Форд А.

Ретро красавците бяха оценявани от невазисимо жури от компетентни лица с дългогодишен опит. Организаторите подчертаха, че не се толерира тунинговането на автомобилите, а се държи на автентичната реставрация на моторите и автомобилите, което означава, че трябва всичко да е оригинално.

Оказва се, че запалените по ретро возилата имат специални мрежи за доставка на части. “Все още има залежали части. Когато се събираме по такива мероприятия се срещаме с хора, които съхраняват от предшествениците си, създават мрежа. Фейсбук също помага. Има сайтове в Германия, Австрия, където може да се поръча”, коментира Георгиев. По думите му, има и такива, които опитват да хитруват, но комисията винаги забелязва това.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *