Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Глобален пикник в градския парк набира добри идеи за бъдещето на Добрич

Днес в Добрич се провежда глобален пикник "Добрич в бъдеще време 5.0". Събитието е част от инициативата GlobalDobrich и е петото по рода си. Целта му е да събере хора, които са свързани с Добрич и региона, независимо от настоящото си местожителство. Началото бе през 2017 г. и от тогава до сега се организират реални и виртуални срещи и дискусии, свързани с възраждането на Добрич като икономически и културен център на Добруджа. Основната цел на инициативата, както и на предстоящото събитие е да се мобилизират ресурсите на всички хора, които са свързани с Добрич в миналото, настоящето и бъдещето, и които са невидимият и най-ценен капитал, с който градът и регионът разполагат. Очакваният резултат е генерирането на работещи идеи, като реализираните вече „Фермерски пазар“,  24 часовото филмово предизвикателство „Красив Добрич“ и др.

Поканени са всички, които носят Добрич в сърцето си и имат желание градът да се развива като модерно и привлекателно място за живеене и работа и в бъдеще.

Тази година събитието се организира в партньоство от  „Граждани в повече“, „Доброжънци“, „Зеленият пламък“, „Хранкооп“, „Мирен свят“, „ДАБУ“, БЧК, БМЧК, Ротари клуб,  „Ротаракт“, „Интеракт“,  „Inner Wheel“, „Майчина грижа“, „Лайънс клуб“,  „Сдружение на писателите“, „Cast folio“, „Международен институт по мениджмънт“, „Българско дружество за защита на птиците“ и е подкрепено от Община град Добрич в рамките на Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност .

Лектори и презентатори във форума са професионалисти с иновативно мислене и активна гражданска позиция, представители на местната власт, добричлии и приятели на Добрич. Сред тях са Николай Генов и Ралица Касимова от Хранкооп, Камен Киров - учител по дисциплините от философския цикъл, член на управителния съвет на СНЦ „Граждани в повече“ и обучител към Националния младежки форум,  Венета Ненкова - културолог по образование, завършва театрална режисура в Рим, работи като журналист в българската секция на иалианското национално радио Рай Интернешънъл до неговото закриване, а от четвърт век е сътрудник на радио Ватикана. Юри Дойчев повече от 30 години е треньор по тенис.

Всеки от участниците ще има възможност  да сподели своето мнение или предложение по всяка от четирите теми или по друга важна за развитието на града и региона тема. Обсъждането на възможността да се обединят усилията за реализацията на конкретни идеи, както и за личното участие на всеки също е задача на тематичните групи.

По време на всяко едно от изданията на „Добрич в бъдеще време“ се генерират идеи, част от които са вече реалност. Такива са Фермерски пазар, Филмово предизвикателство и др.

Програма:

15.00 - 15.30

Регистрация на участниците. Представяне на участващите граждански организации (НПО). Организациите-партньори ще представят своята дейност на специално подготвени щандове.

15.30 - 16.00

Официално откриване на събитието

Събитието ще бъде открито от Кмета на гр. Добрич, г-н Йордан Йорданов.

Ще бъде представена програмата, темите и говорителите по всяка от темите.

16.00 - 16.45

Тема 1. Сгради или средища на културата

Венета Ненкова, Рим, Италия

16.45 - 17.30

Тема 2. Възраждането на спорта в Добрич: печелят всички

По всяка тема ще има 30 минутно представяне от говорител и 15 минути за въпроси и отговори.

17.30 - 18.15

Тема 3. Гражданско участие и младежко овластяване

Камен Киров

18.15 - 19.00

Тема 4. Икономическо развитие и храни на новото време: предимствата на Добрич

Ралица Касимова, Николай Генов

19.00 - 19.30

„Хайд Парк“ – свободен микрофон

Всеки желаещ може да сподели свои идеи за развитието на Добрич и региона.

19.30 - 20.30

Обсъждане по тематични групи

Всеки от участниците ще има възможност  да сподели своето мнение или предложение по всяка от четирите теми или по друга важна за развитието на града и региона тема. Обсъждането на възможността да се обединят усилията за реализацията на конкретни идеи, както и за личното участие на всеки също е задача на тематичните групи.

20.30 - 21.00

Представяне на резултатите от работата на тематичните групи

Всяка от тематичните групи ще избере говорител/говорители за да представят основните акценти от своята работа.

21.00 - 22.00

Кино вечер с прожекция на филмите от 48 часовото филмово предизвикателство „Красив Добрич“

15.00 - 21.00

Глобален пикник за деца

По време на събитието ще се организират различни занимания за деца. Отделните занимания ще започват на всеки кръгъл час.

Treasure Hunt „Зеленото бягство“ (всички възрасти)

Йога (всички възрасти)

Програмиране (6-11 години)

Аз рисувам Добрич в бъдеще време (всички възрасти)

Пощенска кутия за бъдещето „Когато стана кмет“ – детски идеи и мечти (всички възрасти)

Представяне и Занимания за деца по ментална аритметика (всички възрасти)

Изрисуване на стъпалата към бъдещето на Добрич (всички възрасти)

c