Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В Каварна откриват изложбата с ценните находки, открити през 2019 година на нос Калиакра

Каварна приема съкровището, открито през 2019 година при археологическите разкопки на нос Калиакра. Както вече Про Нюз Добрич съобщи, уникалният златен пръстен и други ценности ще бъдат експонирани днес в фоайето на общината в морския град. представени в експозиция в Каварна. Изложбата ще бъде открита в 11.00 часа.

За първи път ще бъде показан най-впечатляващият предмет от гробните дарове - масивен златен пръстен. Пръстенът има много детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Открит в средновековната морска столица на България - Калиакра през 2019 г., под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Той е открит в един от гробовете на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век). Посетителите ще имат възможност да видят и красив стъклен съд, открит в гроба му, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките . Ще бъдат изложени и изключителни апликации и катарами за колан, монети и керамика.

 „За първи път подобна изложба се прави година след приключване на разкопките. Ще представим резултатите от предходните проучвания със старта на новите. Досега в Каварна не е организирана експозиция толкова скоро след като се предадат находките на Националния исторически музей“, каза за Про Нюз Добрич директорът на местния Исторически музей Пенко Георгиев.  Мястото е избрано с идеята всички каварненци, които имат работа в общината, да могат да видят и изложбата.

Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Поради ценността на експонатите са предвидени и специални мерки за сигурност. Изградена е безжична система с датчици във всяка витрина и при опит за интервенция се задейства аларма. Освен това в общината има и жива охрана, както и видеонаблюдение.

Изложбата ще остане до края на август, а при интерес и до 15 септември.

c