Водещи новини - дясно Здраве Общество

Увеличават цените на клиничните пътеки и на медицинските дейности

Днес беше подписан анексът към Националния рамков договор, с който реализираме политиката на българската държава по отношение на увеличаване на средствата в сектор здравеопазване. Това съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че в болничната медицинска помощ цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 20 лева, с тези средства ще се покриват тестовете, които ще се правят на съмнителни за Covid-19 пациенти. С 10 процента се увеличават цените на клиничните пътеки считано от 1 август до 31 декември. Това увеличение ще има  устойчив характер и ще продължи и през 2021 година, каза министърът.

В първичната извънболнична медицинска помощ се предвижда увеличение на цените на всички дейности до края на годината средно с 10 процента и с между 1 и 2 лева за дейност, съобщи още проф. Ангелов. В специализираната извънболнична медицинска помощ се увеличават цените на първичните и вторични прегледи приблизително също с 10 процента. Увеличават се и обемите.

В денталната помощ се предвижда приблизително покачване на цените на дейностите, без ВСД-тата и протезите, с 10 процента. Това ще доведе до увеличаване на качеството на оказваната дентална помощ, посочи проф. Ангелов.

С 10 на сто се увеличават и цените при фармацевтите при заплащането на рецепти, които са 100 процента реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса.

снимка: пресслужба на МЗ

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *