Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Коли от старите филмови ленти идват за ретропарад в Добрич

"Форд" от 1920-а, "Шевролет", произведен през 1923 година, и други автомобили, познати от старите филмови ленти, ще бъдат показани на ретро парад в Добрич.
Класически и старинни автомобили и мотоциклети ще бъдат представени по време на втория Ретро парад в Добрич, който ще се проведе на 15 август, съобщи зам.-председателят на „Авто-Мото клуб Толбухин” Стоян Недков. За тазгодишното издание пристигат участници и клубни представители от цялата страна.

Началото на парада е от 10,30 ч. в Градския парк „Свети Георги”, когато ще започне пристигането на автомобилите. Официалното откриване е насрочено за 12 ч. Автомобилите ще бъдат изложени за оглед в зоната между комплекс „Изида” и комплекс „Лебед”.

В градския парк "Свети Георги" на 15 август ще бъдат позиционирани около 150 стари коли и мотоциклети, край които посетителите на парада ще могат да си направят снимки. Сред атракциите ще бъде и лек автомобил "Вартбург 311" - купе, от 1963 година. От този модел има само още една кола, запазена в България, която се съхранява в ретромузея във Варна, добави Петър Георгиев.
На второто издание на изложението ще бъдат раздадени много специални награди, сред които и за най-добре реставриран автомобил, за най-старото превозно средство и други. Участниците от цялата страна в парада ще направят почетна обиколка на Добрич. Събитието се организира с подкрепата на общината.

Поне 20 ретро автомобила от Добрич ще вземат участие в насрочения за 15 август втори Ретро парад в Добрич. Възстановени стари возила ще пристигнат за атрактивното събитие и от различни краища на страната. Очакват се няколко десетки любители на това завладяващо хоби от Видин, София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Сливен,  Бургас, Варна и Каварна със своите уникални коли.

Тази година ще бъде представен шевролет, който трябва до дни да пристигне от Швейцария. Собственикът му е от Търговище. От Бургаския ретро клуб ще докарана може би най-старата кола – Джаует от 1920 година. Друга „антика“ – Вартбург 311 купе с две врати от 1963 година, след реставрация ще бъде показана най-напред на добричкото събитие. В страната има само една подобна възстановена. Собственикът й е от Пловдив и се занимава се с реставрация на военна техника.

На парада ще има и много мотоциклети, повечето военни, като например „Урал“ в оригинален вид от 40-те години на миналия век.

Вторият Ретро парад ще се проведе при спазване на задължителните мерки за сигурност във връзка с COVID-19. Организаторите от „Авто-мото клуб Толбухин” и община Добрич призовават всички участници да спазват наложените изисквания за безопасност.

c