Крими Общество

Басейнова дирекция санкционира за нарушения 10 фирми и граждани

ВиК Добрич плати над 50 000 лева такси за използване на водите

През месец юли 2020 година експерти на Басейнова дирекция – Варна, в обхвата на която влиза и област Добрич,  извършиха 353 контролни проверки. 173 са извънредните проверки по 22 жалби и сигнали,  103 са проверките за проводимостта на речните легла и 70 за – проводимост до 500 метра след язовирната стена.

За констатирани административни нарушения на Закона за водите са съставени 12 акта, от които два са за неизпълнение на дадени предписания при предходни проверки.

От такси за осъществено право на използване на водите, предоставено с разрешително по реда на Закона за водите, са събрани суми в размер на 219 876 лева, от които 52 929 лева събрани чрез НАП от „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД.

От директора на Басейнова дирекция са издадени 10 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени санкции по Закона за водите в общ размер на 6 500 лева.

Най-честите нарушения са водовземане без разрешително,  изграждане на кладенец за собствени потребности без уведомление до Дирекцията, неизпълнение на предписания, непредставени данни от собствен мониторинг и др.

Фирми и граждани, собственици на кладенци, сондажи, герани и каптирани извори, могат до 27 ноември 2020 година да регистрират водовземните съоръжения в имота си в Басейнова дирекция. Водовземни съоръжения, които не са регистрирани, не могат да бъдат ползвани.

Изграждането на водовземни съоръжения без разрешително по смисъла на Закона за водите е престъпление съгласно Наказателния кодекс. При установяването на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след 27 ноември 2020 г. те се ликвидират за сметка на собственика им, който носи и наказателна отговорност за това престъпление.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *