Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Жителите на село Житница избират кмет на 27 септември

На 27 септември 2020 година ще се произведат частични избори за кмет на кметство на село Житница, община Добричка. На този ден ще има частични избори за кмет общо в две общини и 19 кметства на населени места в страната, съобщават от ЦИК. Изборът е насрочен с указ на президента №104 от 1 юни.

Припомняме, че до предсрочното отстраняване от длъжност на избрания през есента кмет на с. Житница Йордан Божанов се стигна след постъпването на сигнал, в който се твърди, че той е вписан като търговец и не е предприел действия по прекратяване на тази дейност. Проверката в Агенцията по вписванията е установила, че за него има данни за регистрации на две дружества – като едноличен търговец и като съдружник в дружество с ограничена отговорност. След като е бил избран за кмет, той е изпратил уведомление до ТД на НАП, с което е поискал спиране на дейност.

При вземане на решението, от Общинската избирателна комисия-Добричка посочиха, че липсват доказателства за това, че кметът е предприел заличаване на търговеца от търговския регистър, каквото е изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

На заседание на Общинския съвет на Община Добричка в http://pronewsdobrich.bg/2020/05/28/izbraha-vremenen-kmet-na-selo-zhitnitsa/края на май Йордан Божанов бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет на с. Житница до провеждането на частичния избор.

На 27 септември, нови избори ще се проведат и в три кметства в областите Ямбол, Бургас и Силистра.

В срок до 22 август партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27.10.2019 г., подават заявление в ЦИК за допускане за участие в частичните избори на 27.09.2020 година, съобщават още от ЦИК. До 26 август кметовете на общините трябва да поканят партиите и коалициите на консултации за съставите на СИК.

c