Водещи новини - дясно Здраве

Д-р Веселинов: Лекарите на първа линия в болницата в Добрич са претоварени

Посещението на министър проф. Ангелов в Добрич беше наложително, твърди председателят на Районната лекарска колегия в Добрич д-р Валери Веселинов пред Про Нюз Добрич

Д-р Веселинов, смятате ли, че намесата на министъра на здравеопазването предвид големия брой заразени с коронавирус в Добрич беше навременна? Мерките, които ще се предприемат, ще доведат ли до намаляване на броя им?

– Посещението на министър проф. Костадин Ангелов явно беше наложително при създадената ситуация. Фактът, че той дойде с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърждава това. Мисля, че с обсъждане на ситуацията, мерките, които евентуално ще се вземат, би трябвало да се успокоят нещата,  се намали заболеваемостта и най-вече да се промени нашата реакция по отношение на тази повишена заболеваемост. Просто да бъдем малко по-адекватни към ситуацията.

На какво, според Вас, се дължат толкова многото случаи на Covid-19 в Добрич, само на лошата организация в болницата ли или има и други причини?

– Мисля, че не само на лошата организация в болницата, въпреки че това има много сериозно значение. Областта е туристически регион. В момента се увеличава значително движението както на хора отвън, така и на жители на самата област. Увеличават се контактите. Принципно има доста какво да се желае в спазването на индивидуалните мерки за защита. Не можем да кажем, за съжаление, че нашите съграждани са достатъчно стриктни в това отношение. Съвкупността от тези фактори води до състоянието, което е в момента. Би трябвало с дружни усилия да се обединим и да се направи така, че да намалят, първо, случаите като бройка и, второ, като резултат от лечението.

В момента в болницата в Добрич пациентите с Covid-19 се лекуват от гастроентеролози. Това, според Вас, редно ли е?

– Това не е най-големият проблем. Защото колегите, които имат специалност гастроентерология, са хора, които имат компетентност вътрешна медицина. Проблемът не е, че се лекуват от гастроентеролози, а че се лекуват на едно място с незаразени. И че хората, които работят в Covid обстановка, влизат и в чисти зони, правят консулти в Спешно отделение, връщат се обратно в сектора. Това е нещото, което породи точно тези мерки. Проблемът е в недобрата организация на работа, не е в компетентност.

Поставян ли е проблемът с липсата на инфекционист в болницата в Добрич пред Районната лекарска колегия и с какво бихте помогнали за решаването му?

– С всичко, с което можем да съдействаме, ще съдействаме като колегия, с всички видове контакти и възможности, които имаме. Тук по-скоро трябва да се направи организационен анализ на болничната помощ като цяло. И когато хората, които ще направят този анализ, дефинират проблемите и слабите места и набележат мерки да се отстранят, тогава вече можем да говорим какво трябва да се направи. Защото е безполезно да се мъчим да търсим отговора без да сме задали въпроса. Тук е необходим по-глобален поглед върху нещата, да се види къде са проблемите, в какво може да се помогне и тогава да се търсят вече практически мерки за реализация.

Като председател на Районната лекарска колегия информиран ли сте за натовареността на лекарите от болницата, които лекуват пациенти с Covid-18, които са на първа линия?

– Разбира се, че съм информиран. Постоянно имам такава информация, защото контактувам с колегите – д-р Желязков, който е зам.-председател на колегията, работи в болницата, д-р Куртев, който е член на Централната етична комисия на Българския лекарски съюз, доскоро беше в Спешно отделение. Лекарите са претоварени. Ако коментираме този въпрос пак трябва да се върнем към това, което говорихме в предния. Дали е така оптимизирана организацията на работа и дейност, че тези хора да не са чак толкова натоварени или проблемът е кадровият дефицит. Аз мисля, че истината е по средата. Сигурно е, че има недостиг на специалисти, особено за работа в такава обстановка. Но анализът на министъра проф. Ангелов и най-вече на доц. Кунчев за организацията на работа показва, че има слабости, които трябва да бъдат анализирани  и преодолени. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *