Бизнес Общество

80% спад бележат чартърите на летище Варна през този летен сезон

Спадът на чартърите за летен сезон 2020 година на летище Варна е 80%, а на летище Бургас – 83%, сочат последните данни на Министерството на туризма. Това стана ясно на среща на  министъра на туризма Марияна Николова, изпълнителния директор на „България Ер“ Христо Тодоров и търговския директор на компанията Мария Стоянова, посочват от министерството. Те се спряха подробно на мерките, предприети от правителството за преодоляване на кризата от Ковид-19, която се отрази сериозно на летателните услуги в най-пострадалия сектор на икономиката – туризма.

Министърът информира подробно и за правителствената програма за спонсориране на компании, извършващи туристически чартъри до България с 35 евро за всяка седалка. Мярката е разчетена за 400 хил. туристи за следващите две години и е на обща стойност 55 млн. лв.

Николова подчерта също, че във всички хотели и заведения се спазват стриктно санитарно-хигиенните изисквания против вируса и изказа увереност, че това се прави и от летателните екипи. Христо Тодоров гарантира, че от екипажите се вземат всички необходими мерки за дезинфекция и дистанция по време на полетите. Той увери, че самолетите вече разполагат с хепа филтър, който пречиства въздуха в кабините. Отделно всички пътници са длъжни да носят маски по време на полета, а в санитарните помещения има топла вода и дезинфекционни материали. Изпълнителният директор приветства мярката за спонсориране на туристическите чартъри, което ще облекчи с близо 20 на сто себестойността на услугата за европейските линии. Той гарантира, че тя ще залегне в преговорите с партниращите компании за следващите сезони.

Дискутирани бяха и възможностите за насърчаване на чартърните полети и по други пазари като Турция, Русия, Беларус, Израел и пр., когато условията на реципрочност в епидемичната обстановка позволят това. Към момента съвместно с Министерството на здравеопазването се проучват възможностите за отпадане на ограниченията за влизане в България от Турция за български и турски граждани. Очаква се в близко бъдеще усилията в тази насока да имат положителен резултат, съобщават още от министерството.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *