Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

При специални мерки за сигурност в Каварна ще бъде изложен древният златен пръстен от Калиакра

Уникалният златен пръстен и други ценности, открити при археологическите разкопки на нос Калиакра през 2019 година, ще бъдат представени в експозиция в Каварна. Изложбата ще бъде открита в петък – 14 август, от 11.00 часа във фоайето на общината в морския град, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на местния Исторически музей Пенко Георгиев.  

„За първи път подобна изложба се прави година след приключване на разкопките. Ще представим резултатите от предходните проучвания със старта на новите. Досега в Каварна не е организирана експозиция толкова скоро след като се предадат находките на Националния исторически музей“, каза Георгиев.  Мястото е избрано с идеята всички каварненци, които имат работа в общината, да могат да видят и изложбата.

Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Поради ценността на експонатите са предвидени и специални мерки за сигурност. Изградена е безжична система с датчици във всяка витрина и при опит за интервенция се задейства аларма. Освен това в общината има и жива охрана, както и видеонаблюдение.

Изложбата ще остане до края на август, а при интерес и до 15 септември.

Масивният златен пръстен с монограм от богатото погребение, разкрито на нос Калиакра през миналата година, ще бъде акцентът в изложбата. Впечатляващият предмет е открит под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е намерен в един от гробовете на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век). Уникалната находка разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло.

Посетителите ще имат възможност да видят и открития лакримарий - красив стъклен съд, открит в гроба му, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките. Ще бъдат изложени и изключителни апликации и катарами за колан, монети и керамика.

c